Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolit trimis în judecată de Serviciul de Securitate al Ucrainei: riscă opt ani de închisoare, după ce ar fi făcut propagandă pro-Kremlin

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a trimis în instanță un rechizitoriu împotriva mitropolitului Eparhiei de Vinița a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Ionafan, informează Unian.net. Potrivit SBU, acesta riscă până la opt ani de închisoare.

El va fi judecat pentru că a justificat public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit anchetei, mitripolitul este acuzat că a distribuit pliante de propagandă credincioșilor, în care a cerut preluarea puterii și schimbarea granițelor frontierei de stat a Ucrainei. De asemenea, pe unul dintre site-urile Bisericii Ortodoxe Ruse a postat articole și materiale în sprijinul forțelor rusești.

Centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei a informat că, în timpul perchezițiilor la locul său de reședință și în clădirile religioase, oamenii legii au găsit echipamente informatice și telefoane mobile cu dovezi ale unor „fapte criminale, precum și agitație și literatură pro-Kremlin”, transmite Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Acțiunile episcopului sunt calificate în conformitate cu patru articole din Codul penal al Ucrainei, și anume:

  • articolul 109, alineatul (2), "Acțiuni care vizează schimbarea sau răsturnarea cu forța a ordinii constituționale sau preluarea puterii de stat";
  • articolul 110 alineatul (1), "Încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei";
  • articolul 161, alineatul (2), "Încălcarea drepturilor egale ale cetățenilor pe baza rasei, naționalității, afilierii regionale, a convingerilor religioase, a dizabilității și a altor motive";
  • Partea a 3-a a articolului 436-2 "justificarea, recunoașterea legalității, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților săi".

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 1 decembrie că a cerut Guvernului să prezinte Radei Supreme (n. r.: Parlamentului) un proiect de lege pentru a exclude posibilitatea organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.