Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Paştele este sărbătoarea înlăturării pietrelor deznădejdii şi păcatului din viaţa noastră

Basilica
Dr. Irineu mitropolitul Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei

Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei, ÎPS Irineu, afirmă, în scrisoarea pastorală, că Paştele este sărbătoarea înlăturării pietrelor deznădejdii şi păcatului din viaţa noastră şi îi îndeamnă pe credincioşi să-şi reînnoiască credinţa.

"Femeile credincioase Domnului au adus arome la mormânt, dar se temeau că nu vor putea răsturna piatra mare care era pusă la intrarea în mormânt. Drumul acelor femei este şi drumul nostru; se aseamănă cu drumul mântuirii, pe care-l parcurgem în viaţa noastră. Pe el uneori pare că totul se întrerupe brusc din cauza unei pietre de mormânt. Însă astăzi, de ziua Învierii Domnului, descoperim cu bucurie că drumul nostru nu este zadarnic, că nu se blochează în faţa unei pietre de mormânt. Înseşi cuvintele îngerului sunt relevante, ele zguduie femeile şi schimba istoria: 'De ce-L căutaţi pe Cel Viu printre cei morti?' De ce credeţi că totul este inutil, că nimeni nu poate da la o parte pietrele voastre? De ce cedaţi în faţa resemnării sau a eşecului? Paştele, fraţilor şi surorilor, este sărbătoarea înlăturării piedicilor din viaţa noastră. Dumnezeu, Cel Care a înviat din morţi, înlătura pietrele cele mai dure, de care se lovesc speranţele şi aşteptările noastre", afirmă ÎPS Irineu.

Mitropolitul Olteniei explică că aşa cum istoria umanităţii nu se termină în faţa unei pietre de mormânt, pentru că a fost descoperită "piatra cea vie", nici omul nu trebuie să se lase învins de piatra descurajării şi să nu continue să pună piatră peste piatră ca în final să construiască "un mormânt al speranţei" şi o "psihologie a mormântului".

"Noi, ca Biserica, suntem întemeiati pe El (n.red.: pe Mântuitorul Iisus Hristos înviat) şi, chiar şi atunci când ne descurajăm, când suntem tentaţi să judecăm totul pe baza insucceselor noastre, El vine să răstoarne dezamăgirile noastre. În Noapte de Înviere fiecare este chemat să regăsească în Mântuitorul Cel Viu pe Cel Care înlătură din inima noastră pietrele cele mai grele. Dar care este piatra de înlăturat, cum se numeste această piatră? Adesea, piatra care împiedică speranţa este piatra descurajării. Când îşi face loc în sufletul nostru ideea că totul ne merge rău şi că greutăţile nu se mai sfârşesc niciodată, resemnaţi ajungem să credem că moartea este mai tare decât viaţa şi cădem într-o descurajare nesănătoasă. Astfel, punând piatră peste piatră, construim înăuntrul nostru un monument al insatisfacţiei, un mormânt al speranţei. Mai departe, plângându-ne de viaţă, facem viaţa noastră dependentă de plângeri şi de boala spirituală", mai afirmă Arhiepiscopul Craiovei.

Pentru a scăpa de "piatra deznădejdii", ÎPS Irineu îi sfătuieşte pe credincioşi să nu se resemneze, pentru că "Domnul nu locuieşte în înfrângere şi resemnare": "A înviat, nu este acolo; nu-L căuta acolo unde nu-L vei găsi niciodată: nu este Dumnezeul celor morţi, ci al celor vii! Deci, iubiţilor, nu îngropaţi speranţa în moarte, că Mântuitorul Iisus Hristos a înviat!"

Mitropolitul Irineu mai spune că există şi o a doua piatră care adesea pecetluieşte inima oamenilor, care este piatra păcatului, pentru că păcatul ademeneşte, promite lucruri uşoare şi imediate, bunăstare şi succes, dar, după aceea, lasă în suflet singurătate şi moarte. "Păcatul înseamnă a căuta viaţa printre cei morţi, sensul vieţii în lucrurile care trec. Prin urmare, fraţii mei: De ce căutăm pe Cel Viu printre cei morţi? De ce nu ne decidem să părăsim păcatul care, ca piatra grea şi rece la deschizătura inimii, împiedică lumina divină să intre în sufletul nostru? De ce nu punem pe Mântuitorul Hristos, Lumina adevărată, înaintea banilor, orgoliului şi plăcerilor vieţii acesteia pământeşti? De ce nu spunem cu tărie ispitelor diavoleşti că nu trăim pentru ele, ci pentru Stăpânul vieţii, Care a înviat sufletele noastre? Dar, pentru a lupta împotriva acestor obstacole ale vieţii, să ne aducem aminte tot de femeile mironosiţe. Acestea, în faţa mormântului Mântuitorului, rămân cuprinse de spaimă şi cu faţa plecată spre pământ. Nu au curajul să-şi ridice privirea spre mormântul dătător de viaţă. Şi de câte ori ni se întâmplă şi nouă: preferam să rămânem ghemuiţi în limitele noastre, să ne cuibărim în fricile noastre", mai spune Mitropolitul Olteniei.

ÎPS Irineu îi îndeamnă pe enoriaşi să nu se teamă de Mântuitorul Iisus, ci să vină la El în Biserica Sa. "Prin Sărbătoarea Învierii Sale, Dumnezeu ne cere să privim viaţa aşa cum o priveşte El, Care vede mereu în fiecare dintre noi o bogăţie nemăsurată de frumuseţe şi lumină. Pe cei păcătoşi îi vede ca pe niste copii ai Săi care s-au depărtat de El; pe cei morţi în fărădelegi îi vede ca pe fraţii Săi pe care-i învie din deznădejde şi suferinţă. Aşadar, să nu ne temem de El, ci să venim la El în Biserica Sa. Domnul ne iubeşte, chiar dacă viaţa noastră este păcătoasă. Şi, atunci când ne e frica, să ştim că El este lângă noi şi ne ajută. La Paşti El ne arată cât de mult ne preţuieşte, că S-a dat pe Sine la moarte pentru noi ca noi să fim vii. Pe Cruce, El a purtat în întregime durerea noastră, trăind abandonarea, moartea şi iadul nostru ca noi să ieşim de acolo biruitori. (...) Vă îndemn, aşadar, să reînnoiţi credinţa în Mântuitorul nostru venind la Biserică, spovedindu-vă şi împărtăşindu-vă cu Sfintele Taine. Domnul nostru Iisus Hristos este o Persoană vie Care aşteaptă să stăm de vorbăcu El în rugăciune şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui. Să iubim cu toată inima şi tot sufletul pe Mântuitorul Hristos şi pe fraţii şi surorile noastre", îşi încheie ÎPS Irineu Pastorala de Paşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.