Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitsotakis, 'nemulţumit' de anularea de către Sunak a unei întâlniri în legătură cu diferendul frizelor la Parthenon

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a exprimat luni 'nemulţumirea' faţă de decizia omologului său britanic Rishi Sunak de a anula întâlnirea în care urmau să discute mai ales diferendul deja vechi legat de frizele de la Parthenon, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Îmi exprim nemulţumirea faţă de anularea de către prim-ministrul britanic a întâlnirii noastre cu doar câteva ore înainte de desfăşurarea ei', a spus Mitsotakis într-o scurtă declaraţie.

'Poziţiile Greciei în problema frizelor de la Parthenon sunt bine cunoscute. Speram să am ocazia să discut despre ele cu omologul meu britanic', a adăugat el.

'Cel care crede în justeţea şi temeinicia poziţiilor sale nu se teme niciodată să se confrunte cu argumente', a mai spus Mitsotakis.

Cei doi premieri urmau să aibă o întrevedere marţi la prânz la Londra, unde Mitsotakis se află de duminică într-o vizită.

Mitsotakis ar fi refuzat ca, în locul lui Sunak, să se întâlnească cu vicepremierul Oliver Dowden.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a dat asigurări că 'relaţiile britanico-elene sunt de o imensă importanţă', el menţionând cooperarea în cadrul NATO şi 'munca în comun pentru a răspunde provocărilor precum migraţiile ilegale', războiul din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

'Vicepremierul era disponibil să se întâlnească cu prim-ministrul grec pentru a discuta aceste chestiuni importante', a mai spus purtătorul de cuvânt, fără a face referire la frizele de la Parthenon.

Potrivit agenţiei de presă elene ANA, care citează surse din cadrul guvernului de la Atena, Sunak pare să fi fost contrariat de declaraţiile făcute de omologul său grec la BBC duminică.

Kyriakos Mitsotakis, un susţinător fervent al revenirii în ţară a celebrelor frize antice, a fost de părere că a păstra o parte dintre aceste frize în afara Greciei ar echivala cu 'a tăia Mona Lisa în două'.

'Nu este o chestiune de proprietate, din punctul meu de vedere, ci una de reunificare' a frizelor dispersate mai ales între Muzeul de pe Acropole şi British Museum de la Londra, a explicat el.

De altfel, noul muzeu de pe Acropole, inaugurat în 2009, a rezervat un amplasament pentru a primi frizele de la Parthenon, templul construit în secolul 5 î.Hr. şi dedicat zeiţei Atena.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Sunak a afirmat că acesta 'nu are intenţia' să faciliteze restituirea frizelor către Atena.

Guvernul grec solicită de mai multe decenii, mai ales sub impulsul fostului ministru al culturii Melina Mercouri, returnarea preţioaselor frize, despre care autorităţile elene afirmă că au fost obiectul unui 'jaf' atunci când ţara se afla sub ocupaţie otomană.

Potrivit Londrei, sculpturile au fost 'achiziţionate legal' în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a revândut British Museum

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.