Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitul legat de stres a fost doborât: De ce albește, de fapt, părul oamenilor

noi.md
Par alb

De ce părul încărunțește, chiar și în cazul celor care nu au probleme care să cauzeze stres sau slujbe solicitante.

La oameni, majoritatea firelor de păr gri nu sunt legate de stres. De fapt, părul nu "încărunțește" deloc. Odată ce un folicul de păr produce păr, culoarea este stabilită. Dacă un singur fir de păr începe să fie șaten (sau roșcat sau negru sau blond), nu-și va schimba niciodată culoarea (cu excepția cazului în care vă vopsiți părul), conform unui studio organizat de Institutul Harvard.

Foliculii de păr produc mai puțină culoare pe măsură ce îmbătrânesc, așa că, atunci când părul trece prin ciclul său natural de a muri și de a fi regenerat, este mai probabil să crească gri începând cu vârsta de 35 de ani. Genetica poate juca un rol în momentul în care începe acest lucru.

În timp ce a fi stresat nu poate schimba culoarea firelor individuale de păr, stresul poate declanșa o afecțiune comună numită efluviu telogen, care face ca părul să cadă de aproximativ trei ori mai repede decât în mod normal. Părul crește la loc, așa că această afecțiune nu provoacă chelie. Dar dacă sunteți de vârstă mijlocie și părul vă cade și se regenerează mai repede din cauza stresului, este posibil ca părul care crește să fie gri în loc de culoarea sa inițială.

Acestea fiind spuse, un studiu realizat în 2020 pe șoareci a demonstrat cum stresul poate duce la faptul că blana lor poate deveni gri în condiții de stres. Dacă acest lucru se aplică la oameni și cât de des joacă un rol în încărunțirea părului nu sunt clare.

Marea majoritate a persoanelor cu părul cărunt au părul încărunțit din cauza vârstei. Cu toate acestea, uneori, părul cărunt indică o boală, mai ales dacă apare la o vârstă deosebit de tânără.

Problemele de sănătate care pot fi anunțate de părul cărunt includ:

-deficiența de vitamina B12

-neurofibromatoza (numită și boala Von Recklinghausen): acest grup de boli moștenite provoacă tumori care cresc de-a lungul nervilor și o dezvoltare anormală a oaselor și a pielii.

-scleroza tuberoasă: o afecțiune moștenită, mai puțin frecventă, care provoacă tumori benigne în mai multe organe (inclusiv în creier, inimă, rinichi, ochi, plămâni și piele).

-boală tiroidiană

-vitiligo: această afecțiune determină pierderea sau distrugerea melanocitelor (celulele de la baza foliculilor de păr care produc culoarea) - poate din cauză că sistemul imunitar "greșește" și atacă scalpul în locul unei infecții.

-alopecia areata: o afecțiune în care pot fi pierdute brusc pete de păr, în special părul colorat (care nu este gri). Acest lucru poate duce la încărunțirea "peste noapte", deoarece firele de păr gri sau albe prezente anterior devin brusc mai evidente. Atunci când se reia creșterea părului, acesta poate fi alb sau gri, dar părul colorat poate reveni în cele din urmă.

Când și cât de mult încărunțește părul tău este influențat în principal de genele pe care le moștenești de la părinți. Deși stresul poate juca un rol în acest proces, ar fi mai util să te uiți la generațiile trecute decât la nivelul tău actual de stres pentru a te ajuta să prezici când sau dacă vei încărunți. Acest lucru este valabil indiferent dacă sunteți președintele Statelor Unite sau cineva cu un loc de muncă mai puțin stresant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.