Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MJ intră tare: În procesele care vizează informații clasificate nu e nevoie de avocați autorizați de SRI

catalin predoiu

Ministerul Justiţiei a transmis marţi că orice persoană este complet liberă să îşi aleagă un avocat pentru a lua la cunoştinţă de conţinutul informaţiilor clasificate şi a-i fi asigurată apărarea, dintre apărătorii care au acces la astfel de informaţii.

Precizările ministerului vin ca urmare a unor opinii exprimate în spaţiul public şi mass-media cu privire la legile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de MJ în anul 2022, aprobate de Guvern la 28 decembrie 2022 şi votate de Parlament.

Acuzații nu au nevoie să apeleze exclusiv la avocați autorizați de SRI

Potrivit unui comunicat al MJ transmis, marţi, AGERPRES, intervenţia legislativă asupra art.352 alin.11 şi 12 din Codul de procedură penală a fost făcută pentru a respecta Decizia CCR 21/ 2018 pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil. Sensul intervenţiei, precum şi efectul acesteia nu limitează dreptul la apărare prin restrângerea posibilităţii apărării doar prin "avocaţi autorizaţi de SRI", arată Ministerul Justiţiei, care adaugă că intervenţia echilibrează raporturile dintre dreptul la apărare şi protecţia informaţiilor clasificate în favoarea dreptului la apărare.

"Spre deosebire de situaţia anterioară intervenţiei, orice persoană acuzată într-un dosar care include informaţii clasificate are dreptul să ia cunoştinţă de conţinutul tuturor acestor informaţii calsificate, indirect, prin intermediul unui avocat. În mod necesar, avocatul poate avea acces la aceste informaţii în măsura în care deţine dreptul de acces la aceste informaţii. Orice persoană este complet liberă să îşi aleagă un avocat pentru a lua la cunoştinţă de conţinutul informaţiilor clasificate şi a-i fi asigurată apărarea, dintre avocaţii care au acces la astfel de informaţii. În caz de refuz şi numai în caz de refuz, instanţa va desemna un avocat din oficiu dintre cei care au acces la informaţii clasificate", a explicat MJ.

Sursa citată mai precizează că întreg conţinutul normativ al intervenţiei, respectiv regulile care decurg din aceasta sunt "în linie" nu numai cu decizia CCR, ci şi cu jurisprudenţa CEDO incidentă în situaţia asigurării apărării în dosarele care includ informaţii clasificate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.