Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MNAC lansează, fără vernisaj, noul sezon expoziţional de primăvară-vară

Obiective Turistice
Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) lansează joi, fără vernisaj, sezonul de primăvară-vară 2021, în anul care marchează două decenii de la înfiinţare, potrivit news.ro.

Intrarea se face pe baza biletului de acces în Muzeu. Biletele pot fi achiziţionate şi online.

Joi, MNAC anunţă program special de vizitare la deschiderea sezonului, între orele 12.00 şi 20.00.

În emblematica Sală de Marmură de la parter, publicul îl va descoperi pe sculptorul Ciprian Mureşan care, ca un graffitist care depăşeşte dezinvolt barierele genurilor, transformă spaţiul muzeal într-o aglomerare de forme concurând între ele pentru atenţie.

În perioada 22.04.2021 - 26.09.2021, universul lui Ciprian Mureşan este o şaradă de citate melancolice - prin desene, sculpturi, performanţe, instalaţii - dar e totodată şi un atac la edificiul culturii, unde fantomele iubite ale operelor de artă au fost înmormântate, dincolo de morală, dar şi dincolo de recunoaştere. Curator: Călin Dan.

Citește și: BREAKING CONFESIUNEA lui DRAGNEA devoalată de PONTA în fața judecătorilor

La parter, muzeografii propun: "Vioara Bara: Despre dragoste şi alţi demoni", expoziţie deschisă între 22.04.2021 - 26.09.2021.

Fidelă experienţei optzeciste orădene, Vioara Bara (n. 1957, Tăşad, jud. Bihor) nu renunţă la retorica tensională a neo-expresionismului.
Corpusul de lucrări constituie un act artistic de forţă, de supravieţuire, de transcendere a propriei experienţe cu accente dramatice. Picturile par să nu încapă pe suportul amplelor sale dipticuri sau tripticuri, lăsându-ne mereu impresia că suprafaţa picturală nu este niciodată suficient de cuprinzătoare pentru tot ce doreşte să exprime. Curator: Antigona Silvia Rogozea.

Expoziţia personală a Anei Adam de la etajul 4 al MNAC este o iniţiere în opera şi universul artistei din Timişoara, o prezenţă surprinzător de puternică a ultimilor ani.

La etajul 4 este organizată expoziţia "Vestă de salvare sub scaunul tău" - 22.04.2021 - 26.09.2021.

Arta ei este un gest anistoric. Ea pune în scenă miturile unei feminităţi rănite, pierdute şi recuperate, plantele şi animalele servesc drept ghizi, vrăjitoarele sunt complet reabilitate. Ea ne duce la revelaţie. O revelaţie din care vom recupera, la nesfârşit, detalii. Curator: Ami Barak

Sprijinirea demersului creatorilor foarte tineri se concretizează în sezonul acesta prin expoziţia "Istorii declinate", potrivit MNAC.

Proiectul este o continuare a colaborării dintre MNAC şi platforma "Laborator artistic", dezvoltată de studenţii Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti în perioada de izolare din primăvara anului 2020. Această colaborare a început în mediul online şi s-a desfăşurat sub denumirea „Zilele studenţilor UNArte la MNAC”.

Tot la etajul 4 - Spaţiul Dialog poate fi văzută expoziţia "Istorii declinate" - 22.04.2021 - 27.06.2021

Artişti: Teodora Vasilescu, Nadina Stoica, Marta Mattioli, Matilda Crişan, Alexandru Ion, Andrei Predescu & Anca Ţintea, Ana Pascu, Teodora Şupială. Curatori: Dana Pârvulescu, Iselin Huluba, Miruna Moraru.

Tinerii artişti au fost invitaţi să exploreze şi să mediteze pe marginea lucrărilor din expoziţia Colecţiei MNAC „Văzând istoria - 1947-2007”, situată la etajul 1 al Muzeului. Expoziţia de faţă adună lucrările care asimilează, evocă sau recalibrează, prin retina unei generaţii aflate la început de drum, angoase şi dimensiuni ale materialităţii şi autoportretului, lumi interioare şi interogări actuale.

Noi lucrări din colecţia muzeului sunt scoase din depozit şi expuse la etajul 1, în „Văzând istoria (1947-2007)”, o expoziţie vie, ce se transformă semnificativ de la un sezon la altul, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare.

La etajul - "Văzând istoria - 1947-2007 | Colecţia MNAC. Expoziţia oferă o privire nuanţată asupra vieţii artistice din România, prezentată nu doar după criterii de valoare, ci şi din perspectiva complexă a contextului social, economic şi a directivelor politice care au influenţat-o, înainte şi după schimbările politice din decembrie 1989.

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu.

Expoziţia "+Urban Steps", curatoriată de Mihai Zgondoiu, evocă 20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc şi un graffiti de 500 de metri pătraţi pe scările interioare ale MNAC-ului.

Expoziţia de la parter, "Catalog 2019 - Deschis pentru inventar" 11.12.2020 - 27.06.2021, cuprinde o selecţie de lucrări omagiale din Colecţia MNAC. Curator: Cătălina Bârzu.

Albumul 2019 este un “inventar” de artă omagială, cu reproduceri ale lucrărilor din colecţia muzeului, moştenită în mare parte de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

2019 nu poate fi scos la vânzare: o mare parte dintre lucrările prezente în volum au fost achiziţionate într-o perioadă în care contractele nu acopereau şi drepturile de reproducere. Cu această situaţie nu se confruntă doar MNAC, ci toate instituţiile deţinătoare de artă din ţară.
"Cadou de fidelitate. Albumul 2019" este un premiu pentru cei care trec pragul muzeului în mod constant: după 6 vizite, vor primi un exemplar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.