Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea fulgerătoare a președintelui CJ Vrancea a blocat întreg județul: nimeni nu are drept de semnătură

catalin toma

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma (PNL), a murit la doar 46 de ani. Decesul acestuia a paralizat întreg județul Vrancea, asta pentru că nimeni din Consiliul Județean Vrancea nu are drept de semnătură și acum trebuie să se întrunească de urgență consilierii județeni pentru a rezolva situația.

”Administrația județeană aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în acest moment atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Pe cale de consecință, există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc.

Din acest motiv, Consiliul Județean Vrancea a anunțat încă de aseară faptul că se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024.

Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea.

Cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției.

În condițiile în care a fost deja emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea, urmează derularea pașilor prevăzuți de Codul administrativ în acest sens.

Se alege un președinte interimar

Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea. De altfel, ședința de îndată a autorității deliberative va fi convocată după data de 22 februarie.

Ulterior, atribuțiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Acest lucru este legal, firesc și reprezintă normalitatea în materie de administrație publică, inițiativa de a se întruni într-o ședință de îndată și de a face o alegere aparținând exclusiv consilierilor județeni.

Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție.

Mai facem precizarea că OUG 57/2019 prevede la art. 192 (1) că „În caz de vacanță a funcției de președinte al consiliului județean, de suspendare a mandatului președintelui consiliului județean, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean”, arată un comunicat al CJ Vrancea.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.