Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Împăratul Japoniei intenţionează să participe la funeraliile suveranei britanice (presă)

funeralii printul philip

Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale.

Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

În 2020, împăratul intenţiona să se deplaseze în Regatul Unit pentru primul său voiaj în străinătate de la preluarea atribuţiilor, dar acea vizită a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit postului public nipon NHK, care a citat sâmbătă surse oficiale, guvernul şi Casa Imperială se află în plin proces de pregătiri.

Aceasta ar fi o decizie mai degrabă neobişnuită, a subliniat la rândul său cotidianul Mainichi Shimbun, amintind că Împăratul Japoniei nu asistă în general la funeralii în afara frontierelor ţării. Potrivit Kyodo, Împăratul Akihito a fost primul care a făcut acest lucru când, împreună cu soţia sa, Împărăteasa Michiko, a călătorit în Belgia pentru a participa la funeraliile Regelui Baudouin, în 1993.

Presa niponă evidenţiază legăturile strânse între membrii familiilor regale britanică şi japoneză.

Tatăl lui Naruhito, Akihito, a fost prezent în 1953 la încoronarea Elisabetei a II-a, în calitatea sa de prinţ moştenitor al Japoniei.

În 1975, Regina Elisabeta a II-a a vizitat Japonia, o premieră pentru un monarh britanic, şi l-a întâlnit pe Împăratul Hirohito, bunicul lui Naruhito.

Într-un comunicat publicat după moartea suveranei britanice, Naruhito a salutat "numeroasele realizări şi contribuţii" ale Elisabetei a II-a şi a vorbit despre "imensa sa tristeţe".

Atât Împăratul Naruhito, cât şi soţia sa, Împărăteasa Masako, au studiat la prestigioasa universitate britanică Oxford.

Reuters, care citează tot presa niponă, scrie că la funeraliile Elisabetei a II-a ar urma să participe şi premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Kishida ia în calcul să participe la funeralii, care ar urma să aibă loc în ceva mai mult de o săptămână, după care se va deplasa la New York, pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, programată pentru sfârşitul lunii septembrie, a relatat sâmbătă TV Asahi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.