Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea unui adolescent palestinian neînarmat ridică întrebări privind acţiunile militare

Time of Israel
Jenin Palestina teritoriile ocupate

Martorii oculari şi familia unui palestinian de 16 ani împuşcat mortal în timpul asaltului militar israelian din Jenin au declarat pentru BBC că acesta nu era înarmat şi a fost ucis "fără niciun motiv", după ce au apărut înregistrări video cu momentul morţii sale, relatează BBC, citat de news.ro.

Doisprezece palestinieni, inclusiv patru copii adolescenţi, şi un soldat israelian au fost ucişi în timpul incursiunii de două zile din Cisiordania ocupată, săptămâna trecută. Israelul a declarat că toţi palestinienii care au fost ucişi erau combatanţi. Dar înregistrările video arată că Abdul Rahman Hassan Ahmad Hardan, în vârstă de 16 ani, era neînarmat când a fost împuşcat.

Adolescentul a fost împuşcat în cap în faţa spitalului al-Amal în cea de-a doua zi a incursiunii militare, despre care Israelul a declarat că a avut ca scop eradicarea unui "refugiu sigur al terorismului" în tabăra de refugiaţi din Jenin. Aceasta urmează unui an de creştere a numărului de atacuri armate palestiniene împotriva israelienilor, în timp ce Israelul şi-a intensificat raidurile militare ucigaşe în Cisiordania. Cel puţin 160 de palestinieni şi peste 30 de israelieni au fost ucişi din ianuarie.

Guvernul israelian a declarat că operaţiunea militară de săptămâna trecută a avut ca scop să împiedice tabăra să devină un "refugiu" pentru grupurile armate. Acesta a precizat că a confiscat "sute" de pistoale şi alte arme, inclusiv explozibili improvizaţi "avansaţi". A fost cel mai mare asalt al său în Cisiordania din ultimele două decenii, implicând atacuri cu drone într-o zonă urbană aglomerată şi excavatoare blindate care au provocat distrugeri masive. Organizaţia Naţiunilor Unite a acuzat Israelul de folosirea excesivă a forţei, în timp ce conducerea palestiniană a calificat-o drept o "crimă de război".

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), locotenent-colonelul Richard Hecht, întrebat de BBC săptămâna trecută despre victime, a declarat: "Au fost ucise 12 persoane, fiecare dintre cele ucise era implicat direct în terorism".

"Un tânăr de 17 ani poate fi considerat minor, dar deţine arme şi trage... Putem arăta aceste dovezi. Avem poze cu toţi şi informaţii că au fost implicaţi." După moartea sa, Abdul Rahman Hardan a fost revendicat ca membru al grupului militant palestinian Jihadul Islamic. Cu toate acestea, familia sa s-a distanţat de această revendicare, iar Israelul nu a prezentat încă dovezi că acesta reprezenta o ameninţare în momentul în care a fost împuşcat mortal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.