Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moaștele Sfintei Parascheva de 380 de ani la Iași

În data de 13 iunie 1641 au fost aduse la Iași moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de această Patriarhie.

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei. Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Moaștele au rămas în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, până în 1889 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei și cel mai popular sfânt cu moaște la noi în țară, informează Basilica.ro.

Sfânta Parascheva a trăit în secolul 11. De la descoperirea minunată a sfintelor sale moaște, acestea au stat timp de 160 de ani în Bulgaria, 125 în Serbia, 120 la Constantinopol și, până în prezent, 380 de ani la Iași.

Din 1641 până în prezent, doar de trei ori racla Sfintei Parascheva a părăsit Capitala Moldovei:

1944

Din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 10 aprilie – 27 octombrie 1944 moaștele Sfintei Parascheva au fost adăpostite la Mănăstirea ilfoveană Samurcășești. Apoi, timp de 18 zile, moaștele au fost duse și la Catedrala Patriarhală din București.

Moaştele Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse în dimineaţa zilei de 27 octombrie 1944 şi au fost aşteptate de foarte mulți credincioși şi de slujitori ai Bisericii în apropierea Palatului Cotroceni. De acolo au fost purtate în procesiune până la Catedrala Patriarhală unde au fost întâmpinate de Patriarhul Nicodim Munteanu. Cinstitele moaşte au rămas în Catedrala Patriarhală până în ziua de 13 noiembrie 1944, când au fost conduse de numeroși credincioşi până la Arcul de Triumf şi de acolo urcate într-un automobil care le-a dus la Iaşi.

„Nicio clipă Catedrala nu a fost închisă în perioada respectivă. Atât la venirea ei, cât şi la plecare străzile cetăţii au fost pline de oameni care s-au bucurat să vadă şi să atingă racla care adăposteşte moaştele Sfintei Parascheva, a evocat într-una din predicile sale PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

1947

În vara anului 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei Moldovei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de secetă și afectate grav de război. Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune cu sfinte moaște de pe teritoriul Moldovei.

2020

O procesiune la fel de importantă, dar mult mai discretă, a avut loc anul trecut pentru încetarea pandemiei de coronavirus. Traseul de aproape 500 de km s-a făcut fără închinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate, respectându-se măsurile luate de autorități. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au trecut prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.