Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mobilizare pro-palestiniană în mai multe oraşe din maroc

operationworld.com
Maroc

Mai multe mitinguri în sprijinul palestinienilor bombardaţi de armata israeliană în Fâşia Gaza au avut loc duminică în Maroc, protestatarii denunţând totodată recentă normalizare a relaţiilor dintre Rabat şi Israel, transmite AFP preluat de agepres.

La Rabat, aproape o mie de manifestanţi s-au adunat în centrul oraşului pentru a condamna "violenţele comise de Israel împotriva palestinienilor", precum şi restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel.



Fluturând steaguri palestiniene, manifestanţii au scandat: ""Palestina liberă, sioniştii afară" sau ""Oamenii vor anularea normalizării"".

 



Au fost arse steaguri ale statului evreu.

 



Demonstraţii pro-palestiniene au avut loc şi în alte oraşe marocane, în special în capitalele economice Casablanca şi Marrakech, unde manifestanţii au cerut "eliberarea Palestinei" şi "abolirea normalizării", conform imaginilor transmise în direct pe reţelele de socializare.

 



Marocul a fost a patra ţară arabă care a anunţat în 2020 normalizarea relaţiilor cu Israelul, sub impulsul administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump.

 



Considerată o "cauză naţională" în regat, cauza palestiniană mobilizează societatea civilă şi unele partide politice de extremă stânga şi islamişti care se opun acestei normalizări.

Normalizarea relaţiilor diplomatice cu Israelul are însă un caracter strategic, deoarece este legat de recunoaşterea de către SUA a "suveranităţii" marocane asupra teritoriului disputat al Saharei Occidentale.

Cel puţin 192 de persoane, dintre care 58 de copii, au murit începând de luni în Fâşia Gaza, bombardată de armata israeliană ca răspuns la rachetele lansate de Hamas, aflat la putere în enclava palestiniană, în semn de "solidaritate" cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est.

Sâmbătă, Marocul a trimis ajutoare umanitare în teritoriile palestiniene, a informat agenţia de ştiri MAP.

Diplomaţia marocană a condamnat vineri "violenţele comise în teritoriile palestiniene ocupate" şi a reafirmat sprijinul său pentru soluţia "celor două state" în conflictul israeliano-palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.