Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modalități prin care putem reduce facturile la căldură iarna

Thefad
temperatura casa termostat

Modalități prin care putem reduce facturile la căldură iarna

Iarna își face din ce în ce mai simțită, așa că tot mai mulți dintre noi ne întrebăm pe câte grade ar trebui să setăm centrala. Experții ne spun care este temperatura optimă, dar și ce modalități putem folosi pentru reducerea facturii la încălzire.

Deși nu există o regulă universal valabilă în ceea ce privește temperatura ideală din casă, pentru că aceasta ține și de preferințele fiecăruia, potrivit Deparamentului de Energie din SUA, temperatura optimă s-ar încadra între 20 și 21 de grade.

Totodată, potrivit aceleiași surse, citate de publicația Southern Living, ar trebui să luăm în considerare scăderea temperaturii pe timpul nopții.

Pe de altă parte, experții din Marea Britanie, citați de publicația Express, spun că temperatura ideală, în timpul anotimpului geros, este situată între 18 și 20 de grade Celsius.

Deși frigul ne poate tenta să mărim temperatura din cameră, experții spun că o temperatură mai mică nu reduce doar facturile pentru gaze, ci ne face și să dormim mai bine.

Economie la căldură

Dacă ne propunem să economisim bani în ceea ce privește consumul de gaze, putem scădea temperatura cu câte un grad pe săptămână, ca să ne obișnuim treptat cu mai puțină căldură. Și noaptea putem scădea temperatura din casă până la 17 grade - Vezi AICI

Reducerea cu un grad a temperaturi, menținută și numai opt ore, poate reduce factura cu 1%.  Diferențele se vor observa în timp.

De altfel, dacă setăm temperatura în funcție de noapte și zi, vom plăti facturi mai mici la gazele naturale. Termostatele inteligente ne pot ajuta să reglăm ușor temperatura în cameră.

Specialiștii atrag atenția că dacă vom lăsa încălzirea pornită tot timpul, asta nu ne va ajuta să economisim energie. Aceștia spun că este mult mai eficient să setăm centrala să pornească doar când avem nevoie de apă caldă sau încălzire. De asemenea, specialiștii spun că o casă izolată va menține mai bine căldura.

Momentele în care plecați de acasă într-o vacanță sau cele în care nu se află nimeni în locuință sunt ideale pentru a scădea temperatura și cheltuielile.

Totuși, ar trebui ca temperatura să nu scadă mai mult de 12 grade în casă, dacă vreți să evitați apariția umezelii sau a mucegaiului.  De asemenea, se recomandă să păstrați o temperatură de cel puțin 10 grade Celsius în casă, dacă nu vreți ca țevile să înghețe.

Potrivit Lullaby Trust, citat de publicația Mirror, în cazul familiilor care au copii foarte mici, temperatura optimă ar trebui să se încadreze între 16 și 20 de grade Celsius.

Însă, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun să nu setăm termostatul la o temperatură mai mică de 17 grade în lunile de iarnă, atunci când stăm în casă. Totodată, OMS recomandă o temperatură minimă de 21 de grade Celsius în casele în care locuiesc sugari.

Chiar și OMS spune să avem, în casă o temperatură de 17-18 grade în timpul zilei, iar noaptea chiar mai puțin de atât.

Ce temperatură preferă cetățenii din Vestul Europei

Oamenii care locuiesc în țările din Vestul Europei preferă să aibă în casă temperaturi scăzute, pentru a economisi bani.

Mulți dintre ei nu dau drumul la căldură decât rareori, iar în unele case, termostatul nu trece de 17-18 grade, potrivit surselor citate anterior.

Aceștia sunt mai rezistenți la frig și consideră această temperatură una ideală, mai ales că percep frigul în alt mod față de persoanele care trăiesc într-un mediu mai cald.

Mai mult decât atât, persoanele din Vest aleg haine călduroase și pături în case și spun că au un somn mai bun la temperaturi scăzute.

În Germania, inclusiv la locul de muncă, temperatura nu trece de 19 grade, potrivit reglementărilor guvernamentale din 2022. Excepție fac doar spitalele, căminele de bătrâni și școlile. Nemților le sunt recomandate ceaiuri fierbinți, plimbările de prânz, pături și două perechi de șosete.

Un alt stat în care există un plan de economisire a energiei este Franța. Aici, temperatura de 19 grade reprezintă o regulă.

Românii vor facturi mai mici la încălzire

Românii preferă totuși să aibă casele mai bine încălzite, iar unii dintre ei nici măcar nu pot regla temperatura, dacă vorbim de încălzirea cu ajutorul sobelor cu lemne.

Acest mod de încălzire reprezintă și o sursă de poluare, pentru că oamenii ard și bucăți de mobilă sau alte obiecte, care sunt acoperite de vopseluri. Potrivit Euronews, peste trei milioane de români se încălzesc cu sobe, chiar dacă sunt unul dintre cele mai poluante tipuri de încălzire.

Un studiu recent, realizat de Axios, arată că peste 70% dintre români sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea, în această iarnă, și caută soluții de economisire.

Mulți dintre respondenți spun că au încercat să reducă factura de energie prin închiderea centralei sau scăderea temperaturii în locuință, atunci când nu sunt acasă.

Mai mult de jumătate dintre respondenții studiului citat au spus că au scăzut temperatura în casă, măcar pe timpul zilei. Un procent de 14% spun că au ales să instaleze echipamente inteligente prin care să controleze temperatura, arată studiul de la sfârșitul lunii octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.