Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificarea care cutremură instanțele - Sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor, VERIFICAT la sânge

csm1609.ro
inspectia judiciara judecator

Printre cele mai importante modificări aduse de noua lege pentru organizare judiciară se numără obligativitatea verificării modului în care funcționează în fiecare instanță din țară sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor.

În proiectul pentru modificarea Legii 304/2004, care a fost promulat de președintele Klaus Iohannis, la articolul 53, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), care are următorul cuprins:

„(3) Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice.", scrie Mediafax.

Se instituie astfel prin lege un control suplimentar al sistemelor informatice de repartizare aleatorie a cauzelor, verificări care vor fi efectuate și cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor.

Modificările aduse Legii 304 din 2004 au fost contestate de reprezentanții Opoziției, atât USR cât și PNL sesizând Curtea Constituțională pe prevederile proiectului de lege, dar și de către președintele Klaus Iohannis, care a atacat legea de două ori la CCR.

Și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a contestat la Curtea Constituțională modificările aduse legii privind organizarea judiciară, prevederile fiind criticate dur și de către procurorul general Augustin Lazăr, care s-a declarat nemulțumit, printre altele, de înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Citește și: Curg acuzațiile: Liviu Dragnea pune la cale o cacealma prin referendumul pentru modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei

Curtea Constituțională a respins sesizările pe proiectul de lege, acesta fiind promulgat săptămâna trecută de către președintele Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.