DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Modificări la MJ: Predoiu vrea să desfiinţeze institutul reînfiinţat de Tudorel Toader şi să-şi ia consilieri onorifici

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Un proiect de hotărâre privind reorganizarea Ministerului Justiţiei a fost pus în dezbatere publică, miercuri, printre măsurile propuse numărându-se desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie, institul reînfiinţat de ministrul Tudorel Toader în martie 2017.

"Prezenta hotărâre a Guvernului prevede: desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie, personalul încadrat la Institutul Naţional de Criminologie, precum şi posturile aferente acestuia fiind preluate de Ministerul Justiţiei; redistribuirea personalului încadrat în cadrul Institutului Naţional de Criminologie se face în funcţie de necesităţile Ministerului Justiţiei", se arată în nota de fundamentare postată pe site-ul ministerului, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, institutul nu a beneficiat, de la înfiinţarea sa în anul 2018, de numirea unei persoane în funcţia de director, atribuţiile acestuia fiind exercitate pe perioade determinate de timp prin delegarea unei persoane din cadrul Ministerului Justiţiei, iar ulterior din cadrul Institutului Naţional de Criminologie. De asemenea, numărul redus de posturi prevăzute în schema de personal "face aproape imposibilă conformarea la exigenţele legale privitoare la constituirea diverselor comisii, precum şi la exercitarea diferitelor funcţii în cadrul instituţiilor publice".

"Pe de altă parte, activităţile pe care le desfăşoară la acest moment Institutul Naţional de Criminologie sunt, de fapt, o parte din activităţile care pot fi exercitate în cadrul unor compartimente din Ministerul Justiţiei potrivit atribuţiilor ministerului. (...) Toate aceste categorii de activităţi sunt desfăşurate, în acest moment, atât de Institutul Naţional de Criminologie, cât şi de compartimente de specialitate ale Ministerului Justiţiei. (...) Având în vedere considerentele de mai sus, apreciem că menţinerea unei structuri distincte - Institutul Naţional de Criminologie - nu se justifică, având în vedere că, până la acest moment, operaţionalizarea institutului nu a putut fi realizată într-un mod eficient", se mai menţionează în nota de fundamentare.

În proiectul de hotărâre se mai prevede înfiinţarea Compartimentului pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiţiei, având ca atribuţii principale crearea şi evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul Justiţiei, elaborarea strategiilor de comunicare, organizarea activităţilor publice ale ministrului Justiţiei şi ale altor reprezentanţi ai ministerului, precum şi organizarea conferinţelor de presă.


O altă măsură avută în vedere se referă la posibilitatea ministrului de a numi consilieri onorifici.

"Pentru elaborarea unor proiecte specifice realizării obiectivelor Ministerului Justiţiei, pe perioada mandatului său, ministrul Justiţiei, poate numi, prin ordin, consilieri onorifici în domenii precum domeniul economic, management judiciar, comunicare, politici publice din domeniul Justiţiei, Afaceri externe şi diplomaţie. Activitatea consilierilor onorifici (...) este neremunerată", se prevede în proiectul de act normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.