Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificări la Statutul funcționarilor publici

inquamphotos.com / Octav Ganea
sevil shhaideh

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat în consultare publică, la 1 martie a.c., un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Proiectul de lege are ca principale obiective profesionalizarea funcției publice, asigurarea unei flexibilități sporite în accesul la funcția publică, creșterea eficienței activității funcționarilor publici și modificarea sistemului de recrutare, prin organizarea de concursuri naționale pentru testarea competențelor generale, urmate de concursuri pe post, prin testarea competențelor profesionale specifice postului respectiv.

Prin publicarea proiectului, ministerul a urmărit tocmai respectarea transparenței în adoptarea actelor normative și colectarea de contribuții pentru elaborarea celei mai bune variante de Statut al funcționarilor publici. Astfel, forma postată pe site este în curs de modificare, ca urmare a observațiilor și comentariilor primite în etapa de consultare publică. Forma actuală a proiectului de lege prevede, la art. 3, și transparența, printre principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice.

Cu privire la prevederea ce stabileşte că raporturile de serviciu încetează de drept în cazul în care funcţionarul public are o pedeapsă definitivă privativă de libertate, cu executare, menționăm că este vorba despre alinierea cu prevederile din Codul Muncii. Reamintim că 10 martie este termenul limită până la care se pot depune observații, cei interesați să contribuie la îmbunătățirea actului normativ pot face propuneri în scris la adresa info@mdrap.ro. Precizăm că și alte prevederi incluse în varianta inițială pot fi modificate, în funcție de propunerile și observațiile primite în etapa de consultare publică.

Proiectul a fost inițiat pentru a transpune o serie de documente programatice elaborate la nivel național în ultimii ani, cum ar fi: Strategia pentru consolidarea administraţiei publice 2014-2020 (HG nr. 909/2014), Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice 2016-2020 (HG nr. 525/2016), Strategia privind formarea profesională pentru administraţia publică 2016-2020 (HG nr. 650/2016), dar și pentru a remedia deficiențe de ordin tehnic din actualul Statut, inclusiv corelarea cu alte acte normative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.