Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Modificări uluitoare pe Planetă: gheața din Antarctica s-a retras 1,5 milioane de kilometri pătrați în septembrie

Radu Pop
lumeamare.ro
antarctica

Modificări uluitoare pe Planetă: gheața din Antarctica s-a retras 1,5 milioane de kilometri pătrați în septembrie

Suprafața înghețată a mării din Antarctica s-a retras în luna septembrie cu 1,5 milioane de kilometri pătrați față de media dintr-o lună similară din trecut, a dezvăluit secretarul general al ONU, António Guterres, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie pe continentul alb, informează Rador Radio România.

Acea zonă este echivalentă cu suma teritoriului Germaniei, Franței, Spaniei și Portugaliei, a spus el într-o conferință de presă la ONU pentru a informa despre călătoria sa.

"Antarctica plânge ca noi să facem ceva", a spus Guterres într-una dintre declarațiile sale solemne obișnuite. Guterres a insistat că efectele topirii Antarcticii "nu rămân în Antarctica, deoarece trăim într-o lume interconectată" și a reamintit consecințele acestui fapt: creșterea nivelului mării, pătrunderea apei sărate în pământ, efectele asupra culturilor și riscurile în zonele de coastă cu locuințe, cu o gravitate deosebită în orașele de la nivelul mării și pe insulele mici.

Rolul COP 28

Secretarul general a insistat că este clară cauza tuturor acestor distrugeri: combustibilii fosili. Apoi, a spus că, dacă încălzirea globală nu va fi inversată, "nivelul mării ar putea crește cu zece metri".

"COP -28 care începe la Dubai pe 30 noiembrie va fi momentul să acționăm cu trei obiective principale: triplarea generării de energie regenerabilă, dubla eficiență energetică și aducerea energiei curateă în întreaga lume până în 2030", a detaliat Guterres.

Iar referitor la informația - dezvăluită de BBC - că guvernul emiratean vrea să profite de COP-28 pentru a încheia acorduri petroliere, în contradicție clară cu spiritul summitului, Guterres a fost categoric: "Nu pot să cred că este adevărat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.