Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mogherini: 'Marea Britanie va avea pierderi mai mari decât UE în urma Brexit-ului'

Federica-Mogherini

Marea Britanie va pierde mai mult decât Uniunea Europeană în urma deciziei de a părăsi blocul comunitar şi negocierile cu Londra se aşteaptă să fie dificile, a afirmat joi la Beijing şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează Reuters, conform agerpres.

Premierul Theresa May a declanşat oficial procesul de ieşire din UE, luna trecută, la nouă luni după referendum, declarând că nu mai există cale de întoarcere şi intrând într-un proces dificil de negocieri care va testa coeziunea blocului şi va arunca ţara în necunoscut.

SUA vinde Irakului armament de 300 de milioane de dolari

Marea Britanie are acum o perioadă de doi ani să negocieze termenii ieşirii din UE, înainte de ieşirea propriu-zisă la sfârşitul lunii martie 2019, menţionează Reuters.

Federica Mogherini a apreciat totodată că negocierile vor fi dificile. 'Ei vor trebui să renunţe la apartenenţa la o comunitate. Vom pierde un stat membru important", a declarat ea studenţilor la Universitatea Tsinghua.

'Daţi-mi voie să vă spun că pentru mine toate statele membre sunt importante, în mod egal, deoarece unul poate contribui mai mult la anumite politici decât alţii. Dar cred că prietenii noştri britanici vor pierde mai mult decât pierdem noi', a spus ea.

Negocierile pentru Brexit vor începe aşa cum este planificat în iunie, după ce britanicii vor vota în cadrul alegerilor anticipate, a afirmat responsabila UE. Parlamentul britanic a aprobat solicitarea premierului de a organiza alegeri anticipate la 8 iunie.

'Este clar în tratatele noastre că sunt doi ani, numai doi ani, de la începerea negocierilor, care au început în martie anul acesta. Aceasta nu se poate amâna. Nu mă aştept că va dura mai puţin de atât', a spus Mogherini.

Guterres a numit un diplomat rus în funcţia de adjunct pentru menţinerea păcii

'Uniunea Europenă, chiar după ieşirea Marii Britanii, va continua să fie prima piaţă din lume, a doua cea mai puternică economie din lume', a afirmat şefa diplomaţiei UE.

'Văd că toţi partenerii noştri în aceste luni ne spun că UE este necesară şi acesta este mesajul pe care îl primesc de aici în China, că UE este un partener indispensabil în lume astăzi', a subliniat ea.

China a privit cu îngrijorare procesul în vederea Brexit, fiind preocupată de apariţia unei instabilităţi în cadrul blocului comunitar, cel mai important partener comercial al Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.