Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mohammad Toufic Rahim, un opozant al lui Barzani, este singurul candidat la preşedinţia Kurdistanului irakian

Crescent International
Kurdistan

Mohammad Toufic Rahim, un cunoscut opozant al preşedintelui Masoud Barzani, este singurul candidat la alegerile prezidenţiale din Kurdistanul irakian, prevăzute pentru 1 noiembrie, a declarat şeful Comisiei electorale a acestei regiuni autonome din nordul Irakului. 'Marţi, la închiderea depunerii candidaturilor, am primit toate documentele necesare care îi permit lui Mohammad Toufic Rahim să fie candidat la preşedinţia Kurdistanului. Este singurul care şi-a depus candidatura', a declarat Yari Hadji Omar, contactat telefonic de AFP.

'Comisia trebuie acum să examineze documentele şi să-i accepte candidatura', a adăugat oficialul. Scrutinul prezidenţial va avea loc simultan cu alegerile legislative, la data de 1 noiembrie, tot prin sufragiu universal. Actualul preşedinte al Kurdistanului irakian, Masoud Barzani. a declarat în mai multe rânduri că nu va candida pentru un nou mandat.

Mohammad Toufic Rahim, fost luptător peshmerga în vârstă de 64 de ani, este membru al partidului Goran, care s-a opus vehement preşedintelui Barzani şi extinderii mandatului acestuia. Rahim a fost ministru al industriei în primul guvern irakian după alungarea lui Saddam Hussein în 2003.

Pentru alegerile legislative din Kurdistan, Comisia a aprobat 21 de liste electorale. Kurdistanul a organizat pe 25 septembrie, la iniţiativa preşedintelui Barzani, un referendum privind independenţa regiunii, în pofida opoziţiei guvernului central de la Bagdad şi a puternicelor state vecine Turcia şi Iran.

Referendumul, încheiat cu 92,73% de voturi în favoarea independenţei, a fost considerat ilegal de guvernul de la Bagdad. Precedentul scrutin prezidenţial a avut loc în Kurdistan în 2009. Mandatul preşedintelui este de patru ani, dar parlamentul l-a prelungit în 2013 cu doi ani, conform Agerpres. Alegerile legislative s-au desfăşurat în septembrie 2013, dar activitatea parlamentului este îngheţată din noiembrie 2015, ceea ce a permis rămânerea la putere a lui Masoud Barzani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.