Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză dură privind presa: Cozmin Guşă îşi lasă portiţe de negociere cu politicul

dezbatere

Jurnalistul Moise Guran, deşi a menţionat că nu doreşte să comenteze dezbaterea televizată Ponta -Iohannis, face o serie de precizări importante pe marginea acestui subiect, realizând o analiză dură a prestaţiei presei româneşti. Guran  susţine că întâlnirea de aseară a fost una "ratată, din punct de vedere al interesului public" şi atrage atenţia însă că există jurnalişti care au devenit "inexplicabil soldaţi de o parte sau de alta a baricadei", fapt inadmisibil pentru această breaslă. Potrivit lui Guran, patronul Realitatea TV, Cozmin Guşă, îşi lăsa portiţe de negociere cu politicul în orice variantă câştigătoare, având în vedere că postul său are "înfiorătoare probleme financiare şi juridice".

"Simt nevoia să aduc o critică dură breslei din care, îmi place sau nu, şi eu fac parte. Campaniile electorale separă naţiunea, o polarizează, se nasc pasiuni incredibile şi, de multe ori nejustificate, toată lumea îşi pierde raţiunea şi mai toţi devenim inexplicabil soldaţi de o parte sau de alta a baricadei. Şi dacă, până la un punct, acest lucru este de înţeles în lumea politică sau în societate, pentru noi jurnaliştii, este inadmisibil. Noi avem alegeri în fiecare zi, prezenţa seara în faţa televizorului este mai mare decât prezenţa la urne, iar telecomanda funcţionează ca o ştampilă de vot. De aici şi tentaţia politicienilor de a pune mâna pe posturi precum Antena 3 şi RTV, de a transforma prestatorii de acolo în politicieni acoperiţi în jurnalişti. Aceea este o presă de partid şi nu mai trebuie comentate prestaţiile protagoniştilor. Audienţa lor o reprezintă un public captiv, care da, acum este un public numeros, dar asta e conjunctura politică. Nu e deloc de mirare faptul că Victor Ponta, candidatul lor, se simte precum gâsca în apă la aceste posturi, sau că îşi permite să îi facă semn Corinei Drăgotescu (probabil să-l întrebe de icoana din buzunar) mustrând-o din ochi... Atrag tuturor colegilor atenţia că polarizarea mediei româneşti şi partizanatul politic nu ne ajută pe noi ca societate. Candidaţii s-au perindat numai prin studiouri prietenoase, evitând întrebări necesare. Jucând cu candidaţii nu mai putem juca cu publicul. Ponta a reuşit astfel să ajungă înaintea votului final fără să dea explicaţii despre evoluţia încâlcită a economiei în cei doi ani de când conduce guvernul, iar Johannis fără să mă convingă că ştie ceva, orice, despre economie, sau că, măcar, ştie ceva despre Constituţie", susţine Moise Guran într-un articol publicat pe biziday.ro.

În opinia sa, prestaţia jurnaliştilor care au moderat confruntarea de aseară a fost antagonică, de la un Rareş Bogdan, care a arătat că "a înţeles aseară importanţa presei ca vector imparţial", la un jurnalist ca Lavinia Şandru, care a "fost sub orice critică" şi care "a rămas un politician cu emisiune tv".

"Rareş Bogdan a jucat toată campania cu Klaus Johannis, reuşind să-l enerveze şi pe Cristoiu, dar aseară a făcut totuşi un serviciu publicului, preluând dezbaterea (pe tema votului în Diaspora) chiar dacă astfel tot pe Johannis l-a ajutat. Deşi a fost părtinitor toată campania, Rareş pare că a înţeles aseară importanţa presei ca vector imparţial în astfel de momente, reproşându-i Laviniei Şandru intrarea cu bocancii la Johannis. Într-adevăr, Şandru a fost sub orice critică, nu numai aseară, toată campania – a jucat cu Udrea până la primul tur şi s-a repoziţionat cu Ponta după turul doi. Lavinia n-a reuşit niciodată să devină jurnalist, a rămas politician, nici măcar un politician acoperit în jurnalist ci doar un politician cu emisiune la tv. Prezenţa ei pe Realitatea face mult rău acestui post. Nici Gabi Firea, acum purtător de cuvânt al lui Ponta, dar care este totuşi jurnalist la origine, n-ar fi intervenit atât de bădăran în dezbatere sub pretextul unei întrebări. În fine, patronul de facto al postului, Cozmin Guşă, este la origine jurnalist, a devenit apoi politician, pentru a redeveni apoi patron-jurnalist. Ceea ce e cam dubios. Analizele lui Guşă sunt interesante, dar nu pot să nu-l suspectez că n-a acceptat acest joc complex cu Şandru la un capăt şi Rareş la alt capăt, pentru a-şi lăsa portiţe de negociere cu politicul în orice variantă câştigătoare. Realitatea are totuşi înfiorătoare probleme financiare şi juridice", a mai scris Moise Guran în articolul său.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.