Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MOL construieşte o fabrică de bitum-cauciuc în Tatarstan, la 1.000 de kilometri de Moscova şi unde Ungaria suportă jumătate din investiţie

molromania.ro
mol benzinarie

Grupul ungar MOL şi Tatneft, una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze din Rusia, vor construi o fabrică de bitum-cauciuc în Tatarstan, în localitatea Nizhnekamsk, la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova. Nu este precizată valoarea investiţiei, însă MOL anunţă că Agenţia pentru Dezvoltarea Exporturilor (HEPA) din Ungaria, aflată în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului, va acoperi aproximativ 50% din costurile investiţiei, anunță news.ro.

”MOL şi Tatneft, una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze din Rusia, au lansat oficial un proiect comun pentru o fabrică de bitum-cauciuc în Republica Tatarstan. Cele două companii au convenit şi cu privire la constituirea unei asocieri în participaţiune care, în plus faţă de fabricarea şi vânzarea bitumului-cauciuc, va deţine autorizaţia de a comercializa licenţa tehnologică deţinută de MOL în Comunitatea Statelor Independente. Investiţia este parţial finanţată de Agenţia pentru Dezvoltarea Exporturilor din Ungaria (HEPA)”, informează MOL.

Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Rustam Minhihanov, preşedintele Republicii Tatarstan şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tatneft, şi Nail Maganov, preşedintele Executiv al Tatneft şi membru în Consiliului de Administraţie al Tatneft, au lansat oficial proiectul comun derulat de MOL şi Tatneft privind construcţia fabricii de bitum-cauciuc. Obiectivul de investiţii va fi amplasat în rafinăria TANECO a Tatneft din Republica Tatarstan, în localitatea Nizhnekamsk, la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova.

Fabrica, având o capacitate de producţie de aproximativ 20.000 de tone pe an, va fi un demers comun al MOL şi Tatneft, însă acesta este doar primul pas în cooperarea dintre cele două companii. MOL şi TANECO, o filială care exploatează rafinăria Tatneft, au convenit şi cu privire la crearea unei asocieri în participaţiune (RMB-RUSS LLC) în care MOL va avea o participaţie majoritară de 51%. Scopul asocierii în participaţiune este reprezentat de construcţia fabricii utilizând tehnologia MOL de tratare a bitumului cu cauciuc, producţia şi vânzarea bitumului-cauciuc şi comercializarea licenţei tehnologice deţinute de MOL în Comunitatea Statelor Independente. Fabrica din Tatarstan, cât şi investiţiile care sunt avute în vedere în viitor, în aceeaşi regiune, va utiliza tehnologia de tratare a bitumului cu cauciuc, care a fost testată intensiv în rafinăria MOL din Zalaegerszeg, iar MOL îşi va pune la dispoziţie cunoştinţele şi expertiza în conducerea fabricii pe bază de licenţă.

Materiile prime, reprezentate de bitum brut şi granule de cauciuc, vor fi asigurate de TANECO, în timp ce adaosul modificator special fabricat de MOL LUB va fi asigurat de Grupul MOL.

”Investiţia va fi finanţată de parteneri proporţional cu participaţia deţinută de fiecare în companie. Proiectul beneficiază de finanţare şi din partea Agenţie pentru Dezvoltarea Exporturilor (HEPA) din Ungaria, aflată în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului, într-o proporţie care acoperă aproximativ 50% din costurile investiţiei”, arată MOL.

Grupul MOL va aduce în noua unitate din Tatarstan şi experienţa sa în exploatarea fabricii de bitum-cauciuc din Zalaegerszeg, care funcţionează din anul 2012.

„Tehnologia de tratare a bitumului cu cauciuc dezvoltată de cercetătorii MOL şi cei ai Universităţii Panonia va ajuta acum şi locuitorii Comunităţii Statelor Independente să dea un impuls economiei circulare prin reciclarea anvelopelor uzate, care până acum erau privite doar ca deşeuri, nicidecum ca materii prime. În ceea ce priveşte aşteptările noastre, potenţialul comercial al regiunii este uriaş, însă demersul nostru de cooperare are în vedere şi obiective de sustenabilitate, în plus faţă de profit. Deşi ne aflăm la mii de kilometri distanţă unii de ceilalţi, avem datoria de a răspunde problemelor de mediu în acelaşi mod”, a declarat în contextul referitor la proiectul de cooperare, Oszkár Világi, director de Inovare al Grupului MOL şi membru al Consiliului de Administraţie al Grupului MOL.

Fabrica de bitum-cauciuc din Nizhnekamsk este primul proiect de cooperare pe segmentul Downstream (activitatea de prelucrare şi comercializare a hidrocarburilor) derulat de Grupul MOL în Comunitatea Statelor Independente. Grupul MOL este prezent în regiune de câteva decenii, însă, până în prezent, activităţile sale s-au limitat în principal la activităţi locale în segmentul Upstream (explorarea şi producţia de hidrocarburi).

La începutul anilor 2000, MOL, alături de Universitatea din Panonia, a demarat dezvoltarea tehnologiei bitumului-cauciuc, ecologice şi de înaltă calitate. Tehnologia permite obţinerea unui produs de calitate superioară şi cu durabilitate extinsă, care necesită mai puţină întreţinere şi conţine, în proporţie de 15%, granulele de cauciuc uzat. Prima fabrică de bitum-cauciuc a fost deschisă în Zalaegerszeg în anul 2012, cu o capacitate de 5.000 de tone pe an. De anul trecut, o nouă fabrică, cu o capacitate de 20.000 de tone pe an, a început să funcţioneze în Zalaegerszeg, Acest material a fost folosit pentru a construi, spre exemplu, drumul de dig din districtul al-XVIII-lea din Budapesta, de-a lungul Dunării.

Principalele avantaje ale utilizării bitumului-cauciuc sunt: longevitatea extinsă în comparaţie cu drumurile realizate cu bitum obişnuit; drumul asfaltat are mai puţine crăpături; durata prelungită de viaţă şi rezistenţa superioară reduc costurile de întreţinere; zgomotul produs de traficul auto este redus.

Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze internaţională integrată şi independentă, cu operaţiuni în peste 30 de ţări şi o forţă de lucru formată din 26.000 de angajaţi în întreaga lume. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2000 de staţii de servicii în 9 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 243 în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.