Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mol România face jocurile de preț pe piața românească de combustibil

playtech
Mol benzinarie

Sfârșitul lunii iunie va aduce un protest de proporții în România pe fondul nemulțumirilor populației legate de creșterea artificială a prețurilor la carburanți. Judecând după amploarea mișcării în social media, aceasta are un impact destul de mare în rândul populației, nemulțumirile fiind majore. Cu siguranță nu va lipsi mult și unele formațiuni politice se vor urca pe valul de nemulțumire populară pentru a-și spori electoratul, lucrurile având deja un potențial de a degenera.

În luna martie a acestui an, România a fost luată cu asalt de un fenomen destabilizator, având, desigur, un substrat foarte real și concret legat de situația internațională – creșterea prețului carburanților, ca urmare a creșterii prețului petrolului la nivel internațional.

Autoritățile au comunicat public imediat faptul că nu există motive reale pentru o asemenea explozie a prețului la carburant, stocurile existente fiind suficiente pentru a nu se ajunge la întreruperea lanțului de furnizare. Comercianții din domeniu însă au dus prețul până la 11 lei/litru de benzină, creșterea fiind datorată speculării momentului de panică a populației. Situația a fost, așa cum arată analiza post-factum, creată și întreținută artificial prin comunicări pe rețelele de socializare și mesaje transmise pe aplicația de mesagerie WhatsApp, pe rețeta clasică a dezinformării.

După efectuarea unor controale, ministrul economiei, Virgil Popescu, a indicat compania de la care a plecat isteria și panica cu privire la prețul – record de 11 lei/litru de benzină, respectiv Mol România. Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România datorită prețului extrem de ridicat și nejustificat practicat, a fost amendată imediat cu 35.000 de lei de ANPC, instituția adoptând totodată o decizie privind încetarea practicilor incorecte și revenirea la prețul anterior. Printre constatările efectuate a fost și aceea că stocuri preexistente cu o anumită valoare de vânzare au fost comercializate la prețuri mult mai mari.

Efectele asupra populației au fost materializate în cozi interminabile la stațiile de alimentare cu carburant în toată țara și destabilizarea încrederii, pe fondul războiului din Ucraina, iar pentru Mol România, încasări – record. Efectele pe termen mediu încă se produc, mărirea prețului la carburant reflectându-se direct în prețurile de bază la alimente și alte bunuri de strictă necesitate.

Compania Mol România a primit din partea ANPC o amendă usturătoare, în cuantum de 100.000 de lei pentru specularea prețului carburantului și destabilizarea pieței, în zilele următoare aceasta scăzând imediat prețurile.

Paradoxal, Mol România primește combustibilul din Ungaria, de la rafinăria Duna din Budapesta. Rafinăria folosește țiței rusesc, transportat din Rusia prin conducta Druzhba, acesta fiind și motivul opoziției acerbe a Ungariei cu privire la embargoul impus de UE asupra țițeiului rusesc. Neavând altă variantă, autoritățile ungare au fost, în final, de acord cu el dar doar după ce și-au negociat cu Bruxelles-ului o perioadă de grație nedeterminată pentru a primi, în continuare, țițeiul rusesc, prin conductă.

La ora actuală, ca efect al războiului din Ucraina, petrolul rusesc a devenit mult mai ieftin - se vinde cu un discount de peste 30 de dolari pe baril față de cotația Brent de referință pentru Europa, adică mai ieftin cu circa un sfert. Doar din această diferență, compania Mol din Ungaria obține profituri de până la 10 milioane de dolari pe zi.

Astfel, profiturile Mol în România ca urmare a speculării momentului creșterii prețului la carburant, dar și în continuare, sunt și vor fi uriașe. Compania – mamă, Mol Ungaria, a anunțat recent profituri uriașe, plătind doar acționarilor săi dividende anuale în valoare de peste 250 de milioane de dolari. Circa 65 de milioane de dolari vor fi direcționate către o fundație conservatoare care se ocupă de educație, Mathias Corvinus Collegium, care are și o participație de 10 procente în compania Mol, prin care premierul ungar, Viktor Orban își promovează și susține ideile politice apropiate de Rusia și își securizează poziția în fruntea țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.