Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova a arestat doi parlamentari acuzați că ar fi primit mită din partea unui oligarh fugar

Procuratura Anticoruptie
Procuratura Anticoruptie

Biroul Procuraturii Anticorupție i-a arestat pe parlamentarii Aleksandr Nesterovski și Irina Lozavan, foști membri ai Blocului Socialiștilor și Comuniștilor, pentru luare de mită și spălare de bani în numele unei bande de crimă organizată condusă de Ilan Șor, un oligarh moldovean fugar.

Se presupune că Șor i-ar fi mituit pe cei doi parlamentari ca să devină reprezentanți ai unui partid declarat proeuropean, respectiv, Partidul Renașterii.

În prezent, Șor s-a refugiat în Israel după ce, în luna aprilie, anul acesta, el a fost condamnat pentru implicarea sa în așa-zisul Mare Jaf, când, în perioada 2012 – 2014, din trei bănci moldovene a dispărut 1 miliard de dolari.

În martie 2023, Nesterovschi a anunțat că părăsește Partidul Socialist ca să intre în Partidul Renașterii, un partid care, potrivit procurorilor, ar fi practic condus din umbră de Șor. Ulterior, Lozavan a devenit și ea membră a Partidului Renașterii.

“Avem suspiciuni îndreptățite ca să credem că parlamentarul Nesterovschi a acceptat o sumă de bani și un salariu lunar de $5000 ca să părăsească partidul din care făcea parte pentru a forma în parlament o nouă grupare (în frunte cu Partidul Renașterii), demersul necesitând cinci deputați”, a declarat șefa Departamentului Anticorupție, Veronica Dragalin.

Ea a spus că Nesterovschi a încercat să o recruteze pe Lozovan în urma unor planuri potrivit cărora el ar fi trebuit să conducă un așa-zis partid proeuropean care să acționeze la ordinele lui Șor.

„Cineva a denunțat toate astea și a colaborat cu echipa de anchetă. Așa am aflat, cu dovezi, că Nesterovschi i-a trimis 50000 de dolari, bani-gheață, și 100000 de lei acestei foste parlamentare (Lozovan) pentru a o convinge să formeze un partid care să urmeze instrucțiunile lui Ilan Șor”, a mai spus ea.

Potrivit Procuraturii Generale, un „grup de crimă organizată”, condus de Șor, a inițiat finanțarea ilegală a Partidului Renașterii.

Atât Nesterovschi, cât și Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore.

Partidul Renașterii a ripostat în urma acuzațiilor.

„Astăzi, în Moldova, există o campanie de represiune împotriva unei adevărate forțe de opoziție, Partidul Renașterii”, a declarat președinta interimară a partidului, Natalia Parasca. Ea a spus că, în opinia Partidului Renașterii, darea în urmărire a liderilor partidului și percheziționarea proprietăților lor reprezintă „niște presiuni și o agresiune la adresa forțelor opoziției”.

„Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom da înapoi! Cerem organizațiilor pentru drepturile omului și cetățenilor interesați să se ralieze Partidului Renașterii și să conlucreze spre binele Moldovei, scăpând țara de regimul (premierului, sic!) Sandu”, a spus Parasca.

Joi seara, parlamentul a aprobat ridicarea imunității parlamentare a lui Nesterovschi și Lozavan, astfel încât ei să poată fi arestați, iar dosarele lor să fie trimise în instanță.

Decizia procurorilor survine înaintea alegerilor locale din noiembrie. Autoritățile moldovene au căutat să depisteze orice eventuale nereguli după ce Partidul Șor, condus de oligarhul fugar, a fost declarat neconstituțional și a fost scos în afara legii.

Șor întreține legături strânse cu Moscova și face obiectul unor sancțiuni din partea SUA și din partea UE.

Procurorii investighează totodată și un posibil caz de mită, în care ar fi fost implicat Șor la alegerile din luna mai pentru postul de guvernator al Găgăuziei, o regiune autonomă prorusă din sudul țării.

Alegerile din Găgăuzia au fost câștigate de Evghenia Gutul, o apropiată a lui Șor, care, în cursul campaniei, a apărut cu ea în diverse videoclipuri, deși, oficial, ea figura drept candidat independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.