Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova caută noi rute de aprovizionare cu metan

Shuttesrtock
gaze

Moldova caută noi rute de aprovizionare cu metan

Noile rute de aprovizionare cu gaze naturale în sud-estul Europei pot oferi oportunități pentru Republica Moldova și cetățenii ei, care vor avea acces la diverse surse de gaze la prețuri competitive, anunță Ministerul Energiei.

„În sezonul trecut, Energocom a fost prima companie din regiune care a utilizat „coridorul vertical” Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina. Astfel, Republica Moldova vine către țările europene cu o ofertă de securitate energetică în domeniul gazelor – o rută de transport ce va permite mai buna valorificare a depozitelor subterane de gaze din Ucraina”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit Ministerului Energiei, pe lângă diversificarea surselor de aprovizionare, Republica Moldova își va armoniza cadrul legal la cel european, iar tarifele de transport transparente și bine structurate vor permite ca țara noastră să devină atractivă pentru tranzit.

Subiectul integrării pe piața regională de gaze a fost discutat la Chișinău în cadrul unui atelier de lucru organizat de Ministerul Energiei, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSO-G) și Secretariatul Comunității Energetice.

Specialiștii europeni și autohtoni au abordat și principalele provocări din Republica Moldova, inclusiv aspecte de reglementare a pieței gazelor naturale, transpunerea și implementarea codurilor de rețea, obligația de a face stocuri de gaze, modele de separare a operatorilor sistemelor de transport de gaze (unbundling) din țările vecine, dar și importanța dezvoltării sectorului gaze naturale cu emisii reduse de carbon.

La fel, s-a discutat și despre oportunitatea utilizării Platformei energetice europene de achiziții comune de gaze naturale.

Platforma își propune să coordoneze acțiunile și negocierile UE cu furnizorii externi, pentru a beneficia de ponderea Uniunii pe piața globală a gazelor și a obține condiții mai bune pentru toți consumatorii UE. Achizițiile comune de metan în cadrul acestei Platforme sunt planificate a fi lansate în trimestrul doi al anului curent.

Un alt subiect pus în discuție a fost asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale la nivel UE și măsurile planificate de UE în acest scop pentru următorul sezon de încălzire 2023-2024, inclusiv măsuri planificate pentru diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare cu metan.

De notat că Republica Moldova importă, în prezent, gaze de la Gazprom și din alte surse. Metanul livrat de Gazprom se duce doar în regiunea transnistreană, iar cel din surse alternative este folosit pentru asigurarea consumatorilor din Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului.

Cât despre reforma pieței gazelor, aceasta a fost tergiversată în trecut din varii motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.