Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova este pregătită pentru a intra în Uniunea Europeană?

InfoTag
moldova UE Rusia

Moldova vrea să devină stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Șefii de stat și de guvern din UE au decis să înceapă în curând negocierile de aderare. Dar moldovenii ce cred despre asta? Pentru a afla mai multe, Euronews l-a trimis la faţa locului pe corespondentul său Hans von der Brelie, relateaxă stiripesurse.md

Această ţară mică situată între România și Ucraina este un creuzet multilingvistic și multicultural, fiind expusă eforturilor continue de destabilizare din partea Moscovei. În timp ce actualul guvern pro-UE de la Chişinău încearcă să accelereze calea către aderarea la UE, partidele de opoziţie pro-ruse, în căutarea unui consens, privesc în schimb spre est.

Desigur, există o majoritate stabilă de moldoveni care susțin angajamentul guvernului de a adera la Uniunea Europeană până în 2030. Dar există și temeri, în special în rândul comunităților vârstnice și vorbitoare de rusă din Moldova. Pentru a obţine un cadru complet al situației, Euronews a vorbit cu trei tineri moldoveni:

Rusanda, un lucrător cultural pro-UE care locuiește într-un mic sat din mediul rural moldovenesc;

Nikita, o studentă la Relații Internaționale în vârstă de douăzeci de ani, care îi admiră pe ''liderii puternici precum Viktor Orbán, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko'';

Nadejda, o antreprenoare în vârstă de 26 de ani, care speră ca în curând să-și vândă pe piața unică europeană crema de ciocolată şi migdale produsă în Moldova.

Prima oprire: Hîrtop, un mic sat de aproximativ o mie de locuitori. Aici o cunosc pe Rusanda. Această tânără este șefa unei rețele de sate care încearcă să încetinească exodul tinerilor prin creșterea ofertelor culturale. Atunci când nu mânuieşte toporul în grădina ei, Rusanda își pune toată energia în proiecte de artă și strângere de fonduri.

''Parțial, simt că facem parte din UE și că într-o zi vom fi acceptați în acea comunitate'', spune tânăra. O întrebăm dacă localnicii se simt mai aproape de estul sau de vestul Europei: ''Identitatea noastră este fluidă – răspunde Rusanda. Asta pentru că în Moldova sunt multe naționalități și suntem o societate multilingvă. Prin urmare, respectăm această diversitate. Cultura europeană nu este doar diversitate, ci și gândire critică, discursuri critice. Și vizează construirea de comunități".

Rusanda consideră că cultura moldovenească se încadrează bine în acest context: ''Cultura moldovenească este un amestec de tradiție și contemporaneitate, așa că cultura europeană se va diversifica datorită culturii moldovenești''.

Următoarea oprire: un cartier modest de blocuri turn de la marginea capitalei Chișinău. Nikita susține Partidul Socialist pro-rus. În cartierul său, studenta îi ajută pe bătrâni să completeze cererile de subvenții pentru plata încălzirii. Deși aceste subvenții sunt cofinanțate de UE în cadrul programului Parteneriatului Estic, Nikita respinge ideea aderării la Uniunea Europeană.

Nikita mă invită acasă la o ceașcă de ceai. Pe un raft observ o carte a ultranaționalistului rus Vladimir Jirinovski, un nebun care a militat pentru extrema dreaptă cu discursuri instigatoare la ură și a îndemnat la ocuparea Ucrainei.

Intrarea Moldovei în UE ''Este o idee bună sau una rea?'' o întreb pe Nikita. Răspunsul său: ''Integrarea radicală cu Occidentul nu este în interesul cetățenilor. Interesul economic al Moldovei este extinderea relațiilor cu UE, dar mai ales cu partenerii noștri estici, Rusia și China. Integrarea Republicii Moldova în UE, într-un moment de degradare totală și distrugere a statului, este inacceptabilă''.

Schimbare de scenă: într-o zonă industrială o întâlnesc pe Nadejda, un antreprenor de 26 de ani care produce cremă de ciocolată şi migdale. Migdalele și alunele provin din Moldova, alunele sunt importate din Brazilia și laptele din Polonia. Este o pro-europeană convinsă și intenționează să-și extindă afacerea: a comandat deja utilaje pentru a produce și ciocolată și înghețată.

"'Made in Europe' va fi un instrument important pentru noi, va fi mai ușor să exportăm- spune Nadejda. Cred că dacă vom face  parte din UE, unele uși se vor deschide mai ușor". Nadejda a înlocuit recent o mașină de calitate scăzută fabricată în China cu echipamente de înaltă tehnologie fabricate în Italia. Dacă Moldova ar deveni membră a UE, Nadejda nu ar mai fi nevoită să plătească

"Aici, în Moldova avem potenţial mare - spune antreprenorul -. Trebuie să creştem mai mult în industria alimentară, în industria prelucrătoare, în agricultură. În acest fel putem convinge oamenii să rămână aici şi să angajeze mai mulţi oameni". Este convinsă că marca ei, Moft, va deveni celebră în întreaga lume. Pentru Nadejda, accesul la piața internă a Uniunii Europene ar putea fi o piatră de temelie spre piața mondială.

Moldova vrea să adere la UE până în 2030: acesta este obiectivul guvernului. Dar este nevoie de doi pentru a dansa un tango: va putea UE să realizeze reformele interne necesare înainte de a accepta alte state membre? Iar Moldova, la rândul său, va putea face schimbări fundamentale în sistemul de justiție, economie și politică?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.