Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova îl pune la punct pe Zelenski, după declarațiile privind eventuala preluare a aeroportului Chișinău de către ruși: 'Instituțiile noastre sunt pregătite!'

Inquam Photos / Andrei Mardari
Dorin Recean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat într-un interviu pentru La Repubblica că rușii ar fi interesaţi să preia controlul asupra Chişinăului - principalul interes îl reprezintă aeroportul. De cealaltă parte premierul moldovean a dat asigurări ferme că autoritățile moldovene sunt pregătite să împiedice un astfel de plan.

Premierul Moldovei. Dorin Recean: „Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului. R. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean în fața jurnaliștilor.

Declarația lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei - descoperit de serviciile de informaţii ucrainene - a fost confirmat după aceea şi de ţările europene şi se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina  - n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai spus că preşedinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulţumit pentru informaţii. „Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.