Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova: Locuitorii din Găgăuzia, regiunea semiautonomă a Republicii Moldova, sunt aşteptaţi duminică, la urne pentru a-şi alege başcanul

www.uk.news.yahoo.com
Gagauzia

Locuitorii din Găgăuzia, regiunea semiautonomă a Republicii Moldova, sunt aşteptaţi duminică, la urnele de vot pentru a-şi alege başcanul (n.r. - guvernatorul). Pentru acest scrutin au fost deschise 65 de secţii de votare în 26 de localităţi. Votanţii au de ales între opt candidaţi înregistraţi în cursa electorală, transmite deschide.md, citat de news.ro.

Pentru ca alegerile pentru funcţia de başcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puţin de 50% din alegătorii înscrişi pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetăţeni din Găgăuzia, din cei peste 92 de mii înscrişi pe listele electorale.

Comisia Electorală de Centrală de la Comrat a dispus tipărirea a 93 451 de buletine, dintre care 3 769 în limba găgăuză, 3 398 – în limba română, iar cele mai multe, 86 284 – în limba rusă. Costul unui buletin este de 0,95 lei moldoveneşti.

Cei opt candidaţi înscrişi în cursă sunt: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guţul şi Serghei Cimpoieş.

Tot pe 30 aprilie au loc alegeri parţiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Este vorba despre Circumscripţia nr. 9 Vulcăneşti şi Circumscripţia nr. 17 Cioc-Maidan. În acest sens au fost tipărite 5 314 buletine de vot.

Pentru monitorizarea alegerilor regionale din UTA Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaţionali

Până în prezent funcţia de başcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislaţiei în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Miercuri seară, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declarase, într-o emisiune televizată, că foarte mulţi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei sunt „mai degrabă agenţi ai Federaţiei Ruse decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţeni”. Şefa statului moldovean consideră că propaganda rusească are succes în Găgăuzia pentru că locuitorii nu cunosc limba română şi de aceea, Maia Sandu insistă să fie pus în aplicare un program de învăţare a limbii române, pentru ca oamenii să se poată integra.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.