Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldova va avea o nouă instanță anticorupție

Telegraph.md
Centrul National Anticoruptie

Moldova va avea o nouă instanță anticorupție

Președinția a anunțat astăzi că a elaborat Conceptul privind crearea unei instanțe judecătorești anticorupție și a invitat societatea să vină cu recomandări. Noua instanță ar urma să aibă până la 15 judecători care vor examina toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului făcut public de Președinție, judecătorii de la tribunal vor fi selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți de către președintele țării. Judecătorii vor fi selectați în baza experienței de judecător în R. Moldova sau în străinătate (potențial altă experiență relevantă a candidaților calificați pentru a fi numiți judecători), în baza unei reputații ireproșabile și a calităților profesionale.

Judecătorii vor avea un mandat de 5 ani, un salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă de Justiție după reformă (în jur de 45 mii de lei), pază de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului. Instanța își va începe efectiv lucru când vor fi numiți cel puțin patru judecători.

În document se mai spune că judecătorii de la instanța anticorupție, după exercitarea unui mandat la noua instanță, vor reveni la poziția anterioară de judecător sau (în cazul judecătorilor nou numiți) vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău.

De asemenea, în document se precizează că pretendenții la funcția de judecător la instanța anticorupție vor aplica pentru obținerea accesului la secretul de stat concomitent cu înregistrarea în concurs. Refuzul accesului la secret de stat poate constitui temei de refuz în numirea în funcție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.