Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment crucial în Justiţie: Se pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care vizează Inspecţia Judiciară

stiripesurse.ro
Inspectia Judiciara

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează conducerea Inspecţiei Judiciare, au confirmat surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO. Mişcarea vine în contextul în care mandatele inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare şi cel al inspectorului şef adjunct expiră la 1 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Cum evităm bolile cardiace: Cele mai dăunătoare grăsimi

Proiectul de OUG vizează motificarea articolului 67 din Legea 317/2004. Astfel, se introduce alineatul 4 indice 1: "În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspetorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii."

Cu alte cuvinte, ordonanţa stabileşte modalitatea de numire a unei conduceri interimare la Inspecţia Judiciară, prelungind mandatele dobândite prin concurs până la organizarea unui nou concurs. Din cauza unui vid legislativ, practica adoptată era cea a numirii de către plenul CSM a interimarilor, până la finalul procedurii legale de desemnare a conducerii. În prezent, regulamentul de organizare a concursului pentru conducerea Inspecţiei Judiciare este suspendat, fiind contestat în instanţă. Cum nici noua formă a legii 317/2004 nu este încă în vigoare, este posibil ca interimatul de la IJ să dureze cel puţin şase luni.

Sâmbătă, 1 septembrie, expiră mandatul inspectorului-şef, Lucian Netejoru, şi cel al inspectorului şef adjunct, Gheorghe Stan. Dacă Netejoru mai are dreptul la un mandat, conform legii, Stan a deţinut deja timp de două mandate funcţia şi nu se mai poate înscrie la un viitor concurs. Ordonanţa de urgenţă ar putea fi adoptată cel mai devreme săptămâna viitoare, însă, între timp, plenul CSM s-ar putea reuni pentru a numi o conducere interimară la IJ. De sâmbătă, până când una dintre cele două variante va deveni realitatea, Inspecţia Judiciară rămâne practic fără conducere. În ciuda acestei situaţii, până în prezent nu s-a făcut niciun demers din partea CSM pentru asigurarea interimatului la IJ.

CITEȘTE ȘI: Scapă de stres şi previne demenţa: Efectele incredibile ale mersului pe jos asupra creierului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.