Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cotitură! Liderul Chinei acuză SUA: 'Încearcă să ne controleze, încercuiască şi oprime ţara!'

spiegel.de
Xi Jinping

Liderul chinez a adus o critică neobişnuit de directă Statelor Unite, învinuindu-le că încearcă să îi controleze, încercuiască şi oprime ţara, informează postul britanic de televiziune BBC, relatează Rador.

Comentariile sale au fost reiterate de ministrul chinez de externe, Qin Gang, care a acuzat Washingtonul pentru alterarea relaţiilor dintre China şi SUA.

Xi Jinping a afirmat că ţările occidentale, conduse de SUA, încearcă încercuirea, controlarea şi oprimarea Chinei, ceea ce a adus provocări majore ţării. Comentariile au fost făcute de liderul ţării în spatele uşilor închise, către delegaţii de afaceri la o comisie de consiliere guvernamentală. Ministrul de externe a avertizat, de asemenea, că dacă Washingtonul nu pune frână curând, în loc să stimuleze tensiunile, s-ar putea ajunge la conflicte între China şi SUA. Qin Gang a făcut declaraţiile înainte de Congresul Naţional anual al Poporului.

Temsiune în creștere

Subiectele de fricţiune s-au înmulţit în ultimii ani, de la tratamentul musulmanilor uiguri la dezechilibrul balanţei comerciale, trecând prin problema Taiwanului, dominaţia în tehnologiile de vârf sau acuzaţiile de spionaj, şi s-au tradus prin sancţiuni occidentale şi mai ales americane împotriva Chinei, la care aceasta a răspuns, notează France Presse, arată Agerpres.

'Mediul extern de dezvoltare al Chinei a cunoscut schimbări rapide. Factorii incerţi şi imprevizibili au crescut considerabil', a declarat luni Xi Jinping.

A acuzat Occidentul condus de SUA

'Ţări occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îngrădire, de încercuire şi de represiune împotriva Chinei, ceea ce a condus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea ţării', a adăugat el.

El a mai declarat că ultimii cinci ani au fost marcaţi de o serie de dificultăţi, precum focarele repetate de COVID-19 şi presiunea crescândă asupra economiei, care ameninţă să frâneze dezvoltarea Chinei.

Relaţiile sino-americane au cunoscut o perioadă deosebit de tensionată luna trecută, după ce un balon chinez, acuzat că spiona instalaţii militare în SUA, a fost doborât de aviaţia americană.

Incidentul l-a făcut pe secretarul de stat Antony Blinken să îşi amâne o vizită în China, care ar fi permis dezamorsarea unor subiecte sensibile precum poziţia chineză cu privire la războiul din Ucraina, concurenţa în materie de tehnologii sau problema Taiwanului.

China şi SUA sunt angajate într-o luptă feroce pentru producerea de semiconductori, americanii pierzând poziţia dominantă în favoarea gigantului asiatic.

Invocând o presupusă ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, Washingtonul a înăsprit în ultimele luni sancţiunile împotriva producătorilor chinezi de semiconductori, pentru a-i împiedica să se doteze cu tehnologii americane.

Vizitele unor parlamentari occidentali, mai ales americani, în Taiwan, au contribuit de asemenea la tensionarea relaţiilor bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.