Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cumpănă în justiţie - Tribunalul Bucureşti prelungeşte aşteptarea în dosarul soţului şefei DIICOT

Inquam Photos / Octav Ganea
giorgiana hosu

Tribunalul Bucureşti ar fi trebuit să anunţe luni, 14 septembrie, sentinţa în dosarul în care soţul şefei DIICOT este judecat pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și dare de mită. Judecătorii au decis să amâne din nou pronunţarea, pentru data de 24 septembrie.

Dosarul este în faza judecăţii pe fond, viitoarea sentinţă putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Totuşi, miza este una uriaşă. Giorgiana Hosu, şefa DIICOT, a fost ţinta atacurilor în ultima perioadă din cauza faptului că soţul său este inculpat într-un dosar DNA. Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a pasat responsabilitatea analizării acestei situaţii către CSM. Dacă Dan Hosu ar fi condamnat, chiar şi în primă instanţă, Giorgiana Hosu ar putea fi pusă în situaţia de a-şi da demisia din funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Recent, Marian Gherman, procurorul care a instrumentat dosarul şefei DIICOT, a solicitat să plece din DNA, în urma unor nemulţumiri legate de felul în care s-a decis susţinerea cauzei în instanţă. Potrivit unor surse, au existat opinii în cadrul DNA inclusiv în favoarea ideii ca procurorii să ceară achitarea inculpaților din dosar, în condițiile în care probele obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) au fost anulate de instanță.

Toate probele strânse de DNA și SRI în baza mandatelor de siguranță națională în dosarul soțului șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, au fost eliminate de instanța în iulie 2020. Practic, prin această decizie, Tribunalul București a constatat nulitatea absolută a mandatelor de supraveghere, precum și a tuturor probelor obținute în baza acestor mandate autorizate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din Poliția Română, a fost trimis în judecată în 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și dare de mită. Soțul șefei DIICOT era, la dată faptelor, administrator al unei firme. În acest dosar, a fost trimisă în judecată și Angela Toncescu, membru în consiliul de administrație al SC Carpatica Asigurări S.A.

DNA preciza, în 2017, că Dan Hosu ar fi convins un fost subaltern să acceseze sistemul Evidenței Persoanelor și să furnizeze datele unor persoane decedate. "În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente", explică DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.