Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de respiro pentru fostul șef al armatei Israeliene în dosarul în care este acuzat de crime de război: Decizia instanței olandeze

The Times of Israel
Benny Gantz

Un tribunal districtual olandez a a decis miercuri că nu are jurisdicţia pentru audieri în cazul împotriva fostului şef al forţelor armate israeliene Benny Gantz, denunţat că a comis crime de război de un olandezo-palestinian care a pierdut şase rude în timpul unui atac aerian israelian asupra Gazei în 2014, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cazul a fost adus în faţa tribunalului districtual din Haga în virtutea normelor de jurisdicţie universală de către reclamantul Ismail Ziada. Autorităţile judiciare din ţările care recunosc jurisdicţia universală pentru astfel de infracţiuni grave precum crimele de război şi tortura pot investiga şi judeca aceste crime indiferent unde au fost comise.

"Un judecător olandez nu este competent să se pronunţe cu privire la cazul reclamantului", a declarat judecătoarea care prezidează şedinţele, Larisa Alwin, explicând că jurisdicţia universală ar putea fi aplicată pentru responsabilitate criminală individuală, dar nu într-un caz civil.

În cauzele civile din instanţele naţionale, Gantz se bucură de imunitate faţă de urmărirea penală datorită funcţiei sale guvernamentale în perioada presupuselor crime, a mai spus Alwin.

Citește și: Efect neașteptat al Brexit: lovitură de baros pentru Dacian Cioloș

Militar de carieră, Gantz a fost şeful statului major al forţelor armate israeliene din 2011 până la pensionarea sa în 2015. El a fost comandant în timpul războiului din 2014 împotriva militanţilor palestinieni din Fâşia Gaza când a avut loc incidentul.

În timpul conflictului, se estimează că aproximativ 2.200 de palestinieni au fost ucişi, până la 1.500 dintre ei civili. De partea israeliană, 67 de soldaţi au fost ucişi şi cinci civili.

Gantz este principalul rival cu care se confruntă prim-ministrul Benjamin Netanyahu la alegerile israeliene de pe 2 martie, al treilea scrutin din Israel în mai puţin de un an după cele neconcludente din aprilie şi septembrie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.