Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric în sport: Un campion absolut a fost bătut de calculator

google

Un super-computer, dezvoltat de Google, a facut senzatie la Seul dupa ce l-a invins pe campionul mondial de GO. A fost prima mansa a unei infruntari care ar urma sa stabileasca cine se descurca mai bine - omul sau masina - la acest joc milenar, de strategie. Acum aproape 20 de ani, campionul mondial de sah, Garry Kasparov, a fost invins de computerul Deep Blue. Dupa o prima partida de trei ore si jumatate, marele maestru sud-coreean, Lee Se-Dol, cel care domina jocul de GO de un deceniu, s-a declarat invins in fata computerului AlphaGO.

Super-masina l-a nimicit, in luna octombrie a anului trecut, cu 5-0 pe campionul Europei. Dar este o mare diferenta de nivel intre acesta si Lee Se-Dol. Asa ca putini erau expertii in acest joc, inventat acum trei milenii in China, care sa nu-i dea sanse multiplului campion sud-coreean.

Lee Se-Dol: "Sunt stupefiat de rezultat. AlphaGo a facut mutari pe care niciun om nu le-ar face vreodata. Asta chiar m-a surprins. Computerul a inchis perfect jocul". Creatorii computerului sunt convinsi ca acesta se va perfectiona pentru ca utilizeaza algoritmi care ii permit sa acumuleze experienta in strategia jocului.

La GO, cei doi adversari plaseaza alternativ jetoane albe si negre la intersectiile unei planse cadrilate. Telul este ocuparea unor teritorii, blocand si mai apoi capturand piesele adversarului. Batalia om-masina starneste un interes urias in Asia, fiind transmisa in direct de televiziuni sud-coreene, chineze si japoneze, precum si pe Internet. Urmeaza inca patru partide, iar pentru invingatorul meciului este pregatit un premiu de un milion de dolari, anunţă ProTV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.