Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment ISTORIC | Pentru a scăpa de Rusia, Ucraina importă gaze din... Ungaria: doar că Budapesta cumpără la rândul ei gaze din Rusia

BBC
ungaria ucraina

Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a început importurile fizice de gaze din Ungaria, a declarat Serhiy Makogon, șeful GTS Operator al Ukraine LLC, informează Interfax. Asta în condițiile în care Ucraina încearcă să fie independentă de Rusia, doar că inclusiv Budapesta importă gaz de la ruși.

„Ruta maghiară a devenit a doua rută garantată de aprovizionare cu gaze către Ucraina după Slovacia, chiar și în absența tranzitului. Deschiderea acestei rute a creat o oportunitate pentru comercianți de a organiza livrări de GNL lichefiat către Ucraina de la un terminal din Croația”, a scris Makogon pe Facebook marți.

În cadrul licitației lunare de distribuție a capacității din februarie 2022, au fost rezervați 124,8 milioane de metri cubi (4,46 milioane de metri cubi pe zi) pentru livrările de gaz din Ungaria către Ucraina.

Importurile de gaze către Ucraina din UE în 2021 au scăzut de 6,2 ori, cu 13,34 miliarde de metri cubi față de 2020 - până la 2,56 miliarde de metri cubi.

Ponderea principală a livrărilor de gaz către Ucraina în 2021 a fost din Ungaria - 2,198 miliarde de metri cubi, Slovacia - 0,285 miliarde de metri cubi și Polonia - 0,079 miliarde de metri cubi.

Ungaria a semnat pentru 15 ani cu Gazprom

Ungaria a semnat la finalul anului 2021 în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Conform acestui acord, Ungaria s-a angajat să cumpere, în fiecare an, de la Gazprom o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale timp de cel puţin zece ani, a informat Peter Szijjarto cu prilejul ceremoniei de semnare a acordului. Szijjarto a adăugat că Ungaria va avea opţiunea de a modifica volumul achiziţiilor de gaze după primii zece ani. La rândul său, Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

Viktor Orban promovează interesele Rusiei în Europa

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti prin deschiderea unor conducte de interconectare cu majoritatea ţărilor vecine, potrivit Agerpres.ro.

Chiar dacă este interesat de reducerea dependenţei de gazele naturale ruseşti, de la preluarea puterii, în 2020, premierul ungar Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând în mod repetat eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014. De asemenea, în 2014, Moscova şi Budapesta au semnat un acord pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, de către grupul rus de stat Rosatom, însă acest proiect a întâmpinat numeroase întârzieri.

Viktor Orban, întâlnire cu Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat recent autonomia politică a Ungariei, luni, la Moscova, când a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi pe premierul ungar Viktor Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.