Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment rar în relațiile SUA-Cuba: Ajutați de obicei de ruși, cubanezii au cerut acum ajutorul americanilor după uraganul Ian

Operation World
Cuba

Administrația Biden a primit o solicitare rară din partea guvernului cubanez de a oferi asistență de urgență în urma impactului devastator al uraganului Ian, potrivit unor comunicări analizate de Wall Street Journal.

Nu a fost solicitată o sumă exactă, iar SUA încă încerca să stabilească dacă guvernul de la Havana va suplimenta cererea, în timp ce încearcă să determine amploarea pagubelor, potrivit comunicărilor prin e-mail. Furtuna a ucis cel puțin două persoane în Cuba și a lăsat țara fără energie electrică.

Solicitarea vine în contextul în care Rusia, susținătorul de lungă durată al Cubei, se luptă cu războiul din Ucraina și cu sancțiunile internaționale, în timp ce Havana se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii.

Relațiile dintre Washington și Havana, care s-au deteriorat atunci când fostul președinte Donald Trump a anulat eforturile de apropiere ale administrației Obama și a declarat Cuba drept stat sponsor al terorismului, s-au îmbunătățit ușor sub actuala administrație. Cu toate acestea, președintele Biden nu a luat nicio măsură majoră pentru a normaliza relațiile și a menținut Cuba pe lista de supraveghere a terorismului.

Însă, la începutul acestui an, administrația Biden a declarat că va elimina plafonul pentru remitențele în dolari pe care americanii le pot trimite în Cuba, va redeschide cursele aeriene către orașele de pe insulă și va restabili călătoriile așa-numitelor grupuri educaționale, măsuri despre care a spus că sunt menite să sprijine poporul cubanez.

E-mailurile au sugerat că SUA continuă să colaboreze cu Havana pentru a determina cât de mult este nevoie de asistență, iar SUA a evaluat că autoritățile cubaneze ar acorda prioritate spitalelor, instalațiilor de pompare a apei, instalațiilor sanitare și altor infrastructuri critice dacă Washingtonul ar trebui să ofere ajutor.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a refuzat să comenteze. Guvernul cubanez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

"Dacă Cuba cere ajutor umanitar și SUA i-l oferă, ar fi un adevărat progres", spune William LeoGrande, expert în Cuba la American University din Washington.

În alte ocazii în care Cuba a avut de suferit de pe urma uraganelor, SUA au oferit ajutor umanitar, dar Cuba l-a refuzat. "Poziția lui Fidel a fost că Cuba nu va accepta acte de caritate de la o țară care avea o blocadă economică împotriva ei", spune LeoGrande, referindu-se la fostul lider cubanez Fidel Castro, decedat de curând. "El nu a vrut să justifice embargoul".

Solicitarea cubaneză sugerează că Rusia, care a fost un susținător al Cubei în dezastrele din trecut, nu este în stare să facă acest lucru din cauza războiului din Ucraina, a spus LeoGrande.

Când un incendiu în august în portul Matanzas a distrus o mare parte din cel mai important terminal de combustibil al Cubei, Rusia, Mexic și Venezuela au intervenit pentru a ajuta Havana. La vremea respectivă, SUA au oferit asistență tehnică. Cuba a declarat că a fost recunoscătoare pentru ofertă, dar SUA au spus că Cuba nu a făcut nicio cerere oficială de ajutor. Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA a furnizat în cele din urmă guvernului cubanez 43 de seturi de echipamente de stingere a incendiilor și achiziționează echipamente suplimentare pentru a le trimite.

Economia cubaneză trece prin cea mai grea perioadă din ultimele trei decenii. Oamenii stau la cozi lungi, ore întregi, pentru a căuta alimente de bază, care sunt rare. Multe medicamente sunt greu de găsit, în timp ce întreruperile de energie electrică sunt frecvente și se prelungesc mai mult de 14 ore.

În afară de înăsprirea embargoului comercial al SUA de către administrația Trump, industria turistică cubaneză, cândva înfloritoare, a fost devastată de pandemia Covid-19 și încă nu și-a revenit. Economia sa a fost grav afectată de inflația accelerată, precum și de proasta gestionare economică.

Criza economică cubaneză s-a agravat luna trecută, după ce incendiul din Matanzas a distrus o mare parte a terminalului și a rezervoarelor de depozitare a combustibilului, dând o nouă lovitură rețelei electrice fragile a Cubei.

Criza economică și creșterea represiunii politice au împins zeci de mii de cubanezi să migreze în SUA. În anul fiscal curent, până la sfârșitul lunii august, aproape 200.000 de migranți cubanezi au fost reținuți de către oficialii americani după ce au trecut granița sudică a SUA.

După pana de curent la nivelul întregii insule cauzată de uraganul Ian, cubanezii au ieșit în stradă în unele părți din Havana și în alte părți pentru a protesta față de lipsa energiei electrice și pentru a cere demisia președintelui Miguel Díaz-Canel, potrivit unor videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare.

"Toată lumea este furioasă", a declarat Camilo Condis, un antreprenor electric independent din Havana. "Cel mai rău lucru este mâncarea, care este atât de greu de obținut și care putrezește atunci când nu mai este curent."Condis a spus că nu avea curent electric sau presiune a apei în casa sa.

Cuba se teme de o repetare a valului de proteste fără precedent din iulie 2021, care a zguduit guvernul, când zeci de mii de cubanezi au ieșit în stradă în zeci de orașe din întreaga insulă cerând libertate și demisia lui Díaz-Canel. Demonstrațiile au fost declanșate, de asemenea, de pene de curent prelungite și de deteriorarea condițiilor economice.

În lunile care au urmat protestelor, Cuba a acuzat aproximativ 930 de persoane de infracțiuni legate de demonstrații și a încarcerat cel puțin 675 de persoane, unele la pedepse de până la 25 de ani, potrivit Cubalex, o organizație pentru drepturile omului care monitorizează insula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.