Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul cheie în care Joe Biden ar putea face pasul decisiv pentru un război direct cu Rusia

The Guardian
Joe Biden

Zeci de congresmeni americani, atât din Partidul Democrat, cât şi din Partidul Republican, îi cer preşedintelui Joseph Biden să solicite aprobarea Congresului pentru eventualitatea în care ar fi nevoit să trimită trupe în Ucraina şi ar intra în conflict direct cu Rusia, informează site-ul Axios.com.

Zeci de membri ai Congresului i-au trimis o scrisoare preşedintelui Joseph Biden în care îi atrag atenţia că nu poate implica Statele Unite într-un conflict militar fără aprobarea Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, informează Mediafax.

"Domnule preşedinte, în condiţiile în care evaluaţi posibilele direcţii de acţiuni pentru abordarea potenţialului conflict dintre Rusia şi Ucraina, vă scriem pentru a reafirma prerogativele de război, care, potrivit Constituţiei SUA şi Rezoluţiei din 1973 privind Puterile de Război, aparţin Congresului. Până acum, aţi respins cererile de a staţiona trupe ale forţelor armate americane în Ucraina, afirmând că nu se pune problema unui astfel de efort. Cu toate acestea, dacă situaţia în curs vă forţează să trimiteţi în Ucraina bravi bărbaţi şi femei din armata noastră, vieţile lor vor fi expuse în mod inerent riscurilor dacă Rusia alege să invadeze. Prin urmare, vă cerem ca deciziile să fie conforme Constituţiei şi legilor naţiunii noastre prin consultări cu membrii Congresului pentru a primi aprobarea înainte de o astfel de dislocare de forţe", arată scrisoarea semnată de 43 de congresmeni.

"În mod specific, Articolul I al Constituţiei SUA oferă Congresului puterea de a finanţa şi a declara un război, iar Articolul II îl numeşte pe preşedinte comandant suprem al forţelor armate americane. (...) Legile ţării noastre sunt foarte relevante pentru situaţia în curs din Ucraina. Dacă va fi iminent sau în curs un atac al Rusiei, Rezoluţia privind Puterile de Război ar necesita în mod clar aprobarea Congresului înainte ca preşedintele să ordone armatei implicarea în ostilităţi. (...) Subliniem că un atac iminent sau activ al Rusiei vă va forţa, conform Secţiunii 8(c) a Rezoluţiei Puterilor de Război, să cereţi aprobarea Congresului dacă vreţi să menţineţi consilieri americani, instructori militari, forţe speciale sau alţi membri ai personalului militar în zonele în care sunt ostilităţi active sau iminente. De asemenea, trebuie să aveţi aprobarea Congresului înainte de a iniţia orice atac preventiv", atrag atenţia congresmenii care semnează scrisoarea adresată preşedintelui Joseph Biden.

"Îndemnăm puternic Administraţia dumneavoastră să respecte separaţia puterilor în stat, legislaţia SUA şi autoritatea constituţională a puterilor de război. Dacă Administraţia dumneavoastră vrea să trimită membri ai forţelor armate americane în zone de ostilităţi sau să refuze retragerea de personal aflat în prezent în Ucraina, unde sunt ostilităţi active sau iminente, Congresul este pregătit să delibereze asupra implicaţiilor potenial imense ale unui astfel de scenariu", subliniază congresmenii.

Documentul a fost publicat pe Twitter de Peter Anthony DeFazio, un membru democrat al Camerei Reprezentanţilor. Printre semnatarii scrisorii se numără politicianul progresist Alaxandria Ocasio-Cortez (Partidul Democrat) şi republicanul Matt Gaetz, un aliat al fostului preşedinte Donald Trump.

În contextul amplificării riscurilor unui conflict militar între Rusia şi Ucraina, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul grupului majoritar democrat din Senatul SUA, Chuck Schumer, au cerut sesiuni de urgenţă pentru evaluarea situaţiei, conform postului CNBC.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a exclus posibilitatea trimiterii de trupe americane pe teritoriul Ucrainei, care nu este membră NATO. În schimb, Statele Unite au suplimentat prezenţa militară în statele membre NATO din estul Europei.

Joseph Biden a anunţat marţi seară trimiterea de echipamente militare suplimentare în ţările baltice. "Ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a faptului că nu retrage trupele din Belarus, am autorizat trimiterea de trupe suplimentare şi echipamente, care sunt deja în Europa, pentru a consolida apărarea ţărilor baltice. Acestea sunt mijloace pur defensive din partea noastră. Nu avem intenţia de a ne lupta cu Rusia. Dar vrem să transmitem un mesaj care să nu lase loc de interpretări greşite: Statele Unite şi aliaţii vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Vom respecta angajamentele în cadrul NATO", a subliniat Joseph Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.