Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul în care România va deveni un mare jucător în Europa: marele proiect a demarat deja

Marea Neagra Black Sea

Gazoductul Tuzla-Podișor, prin care gazele naturale produse în Marea Neagră vor fi livrate în Europa de Vest, va fi operațional până la 1 iulie 2025, a declarat directorul general al companiei românești Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a 6-a Conferință Internațională a Gazului din România (RIGC 2023).

"Prima sudură pe tronsonul Tuzla-Podișor, care va prelua integral gazul produs în perimetrul Neptun Deep, se va face în 8-10 zile" - a spus acesta.

"Până la sfârșitul anului viitor, gazoductul va fi finalizat. Vor urma alte 5-6 luni de probe tehnologice şi,  conform contractului semnat, gazoductul va fi dat în exploatare la 1 iulie 2025".

Proiect de 500 de milioane de euro

Amintim că Transgaz a semnat contractul pentru construirea gazoductului Tuzla-Podişor cu holdingul turc Kalyon Insaat pe 16 iunie 2023.

Costul proiectului este de 500 de milioane de euro, iar lungimea gazoductului este de 308,3 de km. Gazoductul Tuzla-Podişor va conecta zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră cu coridorul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria).

Exploatarea comercială a zăcământului de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este realizată de compania austriacă OMV Petrom și compania românească Romgaz. Rezervele de gaze din perimetru, conform estimărilor preliminare, se ridică la circa 100 de miliarde de metri cubi.

Luând cuvântul în cadrul conferinței, directorul general al OMV Petrom, Cristina Vercere, a declarat că ambele companii intenționează să investească în proiect aproximativ 4 miliarde de euro, iar producția de gaze este programată să înceapă în 2027

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.