Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Anisie: Educația românească are și campioni

Inquam Photos / George Calin
Monica Anisie

În noianul de vești nu întotdeauna bune dinspre învățămâtul românesc, un fost ministru se laudă că elevii săi olimpici și explică și de ce: “Acestea sunt modelele pe care vreau să le promovăm. Știu că, dacă fiecare profesor ar face cu pasiune și încredere în misiunea pe care o are, multe din problemele sistemului s-ar putea rezolva”

Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din București continuă să fie o pepinieră de campioni, în ciuda faptului că sistemul educațional românesc rămâne unul plin de lacune. Nu este neapărat o excepție, pentru că în țară sunt sute de tineri din gimnaziu și liceu olimpici, care își reprezintă comunitatea și țara la concursuri regionale, naționale și internaționale.

Elevii de la Vianu, îndrumați de fostul ministru al Educației, Monica Anisie, profesor de limba și literatura română și președintele Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, au marcat noi performanțe naționale - locurile III (cu 87,5 și 86 de puncte), respectiv Mențiune la Olimpiada de Limba și Literatura Română (82,5 puncte). La olimpiada de Limba și Literatura Română, faza pe București, o elevă a clasei a VIII-a s-a calificat la faza națională, iar fetele care au participat la olimpiada de lectură ca abilitate de viață au obținut două locuri I, un premiu II și o mențiune.

„Sunt mândră de elevii mei, de perseverența și ambiția cu care reușesc să-și depășească limitele și să redefinească performanța. Sunt multe probleme în sistem, le cunosc și ca fost ministru, și ca profesor, însă trebuie să vorbim și de realizări și nu sunt puține. Acestea sunt modelele pe care vreau să le promovăm. Știu că, dacă fiecare profesor ar face cu pasiune și încredere în misiunea pe care o are, multe din problemele sistemului s-ar putea rezolva”, a explicat fostul ministru, care în 2016, în calitate de Secretar de Stat a pus la punct noile planuri cadru și a modernizat programele de gimnaziu.

În mandatul de aproape patru ani ca președinte al Comisiei pentru Învățământ din Senat, Anisie a luat două măsuri cu care iese în evidență - prima, a reintrodus în noua lege a învățământului preuniversitar dreptul copiilor cu CES de a fi integrați în sistemul de masă. A doua este decizia de a retrage din proiectul venit de la Camera Deputaților, alineatul prin care universitățile puteau transfera fonduri publice în firme nou înființate de către acestea.

Anisie este și președinta filialei PNL sector 2, poziție din care a decis să implementeze un proiect prin care toți elevii din sector care susțin examenul de Bacalaureat sau Evaluare Națională să beneficieze gratuit de meditații. Proiectul rulează deja de trei ani cu succes si cu rezultate pentru copii în cadrul Centrului educațional ,,Educaţie la puterea2", inaugurat în vara lui 2021. “Profesori dedicați, în mod voluntar, i-au pregătit pe elevi chiar și în perioada pandemiei de COVID-19, pregătire oferită online. Iar pentru asta le sunt recunoscătoare și le mulțumesc tuturor colegilor profesori pentru implicare”, declara la acel moment Anisie în fața reprezentanților presei.

Și cum mintea sănătoasă stă într-un corp sănătos, a fost în paralel gândit și implementat și proiectul de consultații medicale gratuite “Începem Școala Sănătos”, de care beneficiază, înainte de începerea anului școlar, tot gratuit, de patru ani la rând copiii, bunicii și părinții sectorului 2.

Anisie s-a implicat și în susținerea proiectului “Educație prin Șah”, derulat cu Federația Română de Șah și care presupune introducerea șahului în școli ca materie opțională de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a, astfel încât în câţiva ani, peste 10.000 de copii să fie iniţiaţi în acest sport. Anisie are o relație specială cu șahul, în 2022 acceptând chiar să facă prima mutare simbolică a unei competiții internațioanle de șah cu legendarul șahist, Garry Kasparov.

Reamintim că Monica Anisie s-a aflat în cărți și pentru candidatura la primăria sectorului 2, fiind printre cei mai populari politicieni din sector, potrivit sondajelor realizate de către PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.