Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Macovei: Modificările aduse Codurilor penale vor afecta cooperarea judiciară transfrontalieră

macovei2

Atac dur al Monicăi Macovei la adresa PSD-ALDE în Parlamentul European. "Românii au strigat în stradă „Vrem justiție, nu corupție”! Românii vor în Europa și asta vrem și noi, în Europa. PSD și ALDE vor să ne scoată din Europa, au declanșat lupta pentru corupție și împotriva justiției și împotriva statului de drept.

Această coaliție (PSD&ALDE) și ministrul Justiției, trimis ca reprezentant al Guvernului României, mint cu nerușinare, spunând și Comisiei, și Parlamentului că aceste modificări vor transpune directive europene. Nu este adevărat. Directiva prezumției de nevinovăție, din 2014, nu a fost transpusă până acum, ceea ce este foarte rău, dar ea prevede standarde mult mai înalte în legile române decât prevede Directiva. La noi, prezumția de nevinovăție este mult mai bine protejată decât prevede Directiva. Ca atare, să uităm această minciună.

Ce vor să facă prin modificările Codurilor penale? Este foarte important pentru toate statele membre, pentru că va fi afectată cooperarea judiciară transfrontalieră, pentru crime transfrontaliere, va fi afectată ancheta pentru o infracțiune comisă într-un alt stat sau comisă în România, care va deveni paradisul infracționalității.

De exemplu: 1) vor ca o investigație să înceapă numai după ce o persoană este informată că este investigată. Adică, primești o plângere, îl suni pe X și îi spui: „vezi că am primit o plângere pentru corupție”. Mai poți să-i faci un flagrant? Mai poți să investighezi? Nu. S-a terminat. 2) vor fi șterge și aruncate la coș orice dovezi din calculatoare privind alte infracțiuni. Dacă descoperi filme cu pornografie infantilă, va trebui să le arunci la coș, să le distrugi, nu pot fi anchetate. 3) Camerele de luat vederi din locuri publice nu vor mai putea funcționa, nu vor mai putea fi mijloace de probă", a tunat Macovei. (Intervenție la dezbaterea despre amenințările la adresa statului de drept în România prin reforma sistemului de justiție, organizată în Parlamentul European, Strasbourg).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.