Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Pop a răbufnit: 'Nu este drept. Sper să nu se întâmple aşa ceva'

stirescu.ro
Monica Pop

Schimbări majore în domeniul sănătății! Un proiect controversat este pe masa Guvernului în acest moment. De pildă, cei care vor dori să beneficieze de serviciile medicale ale unui anumit specialist vor putea face acest lucru în baza unei coplăți. Cel mai probabil va fi vorba de o sumă modică.

Ministrul Sănătății a transmis deja că această măsură este însă în favoarea pacienților și ar putea să îi determine să nu se mai îndrepte doar către acele centre mari de specialitate.

Acest proiect prevede, de asemenea, și schimbări majore în medicina de familie. Mai exact, doctorii de familie și-ar putea desfășura activitatea atât în centre ambulatorii sau în unitățile de primiri urgențe.

Pe de altă parte, se vorbește și despre înființarea unor centre de medicină comunitară pentru cei care fac parte din categoriile de risc.

Este foarte important să menționăm faptul că toate aceste modificări anunțate fac parte dintr-un proiect aflat în dezbatere publică.

Întrebată despre acest demers, medicul Monica Pop a spus: "Un medic foarte bun e foarte solicitat și ce se face dacă se trezește cu 100 de solicitări. Ce fac oamenii ăia acum? Cum îi departajează cineva?

Eu cred că sistemul care funcționează acuma este fezabil pentru că oamenii vin în funcție de programările la profesorul respectiv.

Așa, dacă unul are bani mai mulți, se programează mai repede? Nu-i normal. Deci, nu am înțeles ce vor să facă și cum vor să facă. Și sper să nu se întâmple așa ceva.

Dar să știți că, după părerea mea, ar fi mai ușor să se facă altceva.

Să știți că un absolvent de medicină nu are dreptul să lucreze absolut nimic în lumea asta dacă nu ia examenul de rezidențiat și nu e drept.

Să știți că noi când am terminat facultatea, aveam dreptul să fim medici, se numeau medici de medicină generală, adică un fel de, dacă vreți, un fel de medic de familie, poate ușor sub.

Între timp s-a creat catedră. Nu-i normal, învață 6 ani să nu poată lucra absolut nimic. Deci vă spun, în afară de reprezentant al unei firme de medicamente, nu poate fi nimic.

Deci nu poate practica meseria sub nicio formă. Unde ați mai auzit? Inginerul dacă termină politehnica, nu poate lucra? Poate și oricine poate, numai medicul nu.

Deci acei medici care nu iau examen de rezidențiat sau care nu se înscriu la examenul de rezidențiat, dar sunt absolvenți de medicină, deci teoretic sunt medici, ar trebui cooptați pentru lucrurile astea pregătiți într-un fel și să facă lucrurile astea, pentru că nu e drept.

Poate că ar trebui să existe asigurări diferite. În toate țările există așa, asta s-ar putea, da.

Numa că și acolo e nedrept. Pentru că cei care nu au bani nu-și pot permite așa ceva. Și mai e o problemă foarte mare la noi, pe care decidenții o știu foarte bine, dar n-au curajul să spună nimic.

Sunt foarte mulți care nu plătesc asigurări de sănătate. Nu plătesc, iar când se îmbolnăvesc vor la cel mai bun doctor, la cel mai bun spital.

Mai mult decât atât, mai există un lucru care este total incorect și anume cei care sunt co-asigurați. Deci asta este un lucru care n-ar fi trebuit să se întâmple niciodată.

Pentru că sunt mulți care lucrează afară din țară, iar  partenerul de viață e asigurat aici și el vine de acolo unde câștigă bine și se operează aici, operații care sunt foarte costisitoare, fără să plătească nimic.

Și eu, să știți un lucru, n-am niciun fel de respect pentru niciun om care nu contribuie la asigurări de sănătate, pentru că sănătatea costă mult și dacă se îmbolnăvește, acel om vrea întotdeauna cel mai bun spital la cel mai bun medic şi el nu plătește nimic.

Atâta timp cât oamenii au plătit asigurări, eu vorbesc de cei asigurați, măcar pentru asigurați trebuia să existe posibilitatea ca omul să aibă grijă de sănătatea lui.

Deci, să zicem că sunt programați 100 de pacienți pe zi la o policlinică. Să lase 50 da, să fi avut omul posibilitatea?

Omul n-a avut posibilitatea asta în pandemie și sunt unii care și-au pierdut viața, iar alții care au pierdut un organ. Cum au fost la noi bolnavii cu glaucom care n-au putut veni.

Glaucomul e o boală nenorocită care duce la atrofia nervului optic și la pierderea vederii irecuperabilă. Singura lor șanse este monitorizarea și tratamentul sau intervenția chirurgicală", a explicat medicul oftalmolog Monica Pop în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.