Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Morgan Stanley: Oferta de gaze naturale îi avantajează pe europeni

investingnews.com
gaze

Preţurile gazelor naturale au scăzut puternic, în timp ce lumea se confruntă cu o ofertă excesivă după o iarnă mai caldă decât erau aşteptările, conform News.ro.

Recenta perioadă de glorie a gazelor naturale lichefiate a crescut preţurile şi profiturile, stimulând un val de investiţii în sector. Iar o capacitate de GNL de peste 150 de milioane de tone pe an (mtpa) este în prezent în construcţie, marcând ”un val record de expansiune”, a spus Morgan Stanley într-o notă recentă, transmite CNBC.

Pentru o piaţă care în prezent se ridică la peste 400 mtpa, aceasta reprezintă ”o creştere semnificativă a ofertei”.

”Ne aşteptăm ca oferta excesivă de pe piaţa de gaze să atingă maximele mai multor decenii în următorii ani”, au spus strategii pentru mărfuri ai Morgan Stanley.

Preţurile gazelor naturale se situează în prezent la 1,83 USD per MMBtu (milioane metrice de unităţi termice britanice), în scădere cu aproximativ 22% până în acest an.

Prețurile, în scădere

O iarnă mai caldă decât în mod normal a diminuat cererea de încălzire şi, în consecinţă, de gaze în ţările cheie consumatoare de GNL.

”Preţurile globale ale gazelor naturale au o tendinţă de scădere din cauza condiţiilor blânde de iarnă experimentate în regiunile emisferei nordice, cum ar fi SUA, Europa şi Asia de Nord”, a declarat pentru CNBC Zhi Xin Chong, şeful S&P Global pentru pieţele emergente de gaze şi GNL din Asia.

Nivelurile de stocare mai mari decât media au avut ”un impact major asupra preţurilor”, care au avut o tendinţă de scădere din octombrie, a adăugat el.

SUA, care este cel mai mare consumator de GNL din lume, a raportat cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată. Europa a înregistrat la rândul ei a doua cea mai caldă temperatură de iarnă.

În mod similar, temperatura medie din Japonia în această iarnă a fost, de asemenea, cu 1,27 grade Celsius mai mare decât în mod normal, fiind a doua cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată.

Lunar, preţurile spot de referinţă ale gazelor naturale au atins un minim istoric în februarie, la 1,72 USD per MMBtu, iar preţurile mai scăzute ar putea reprezenta oportunităţi pentru unele părţi.

Ce înseamnă pentru diferite ţări?

”Ţările din Europa vor beneficia cu siguranţă cel mai mult de pe urma acestor preţuri scăzute”, a spus Chong.

În urma reducerii aprovizionării din Rusia, importurile de GNL ale Europei s-au extins la 35% din mixul total de aprovizionare cu gaze naturale, cea mai mare parte fiind achiziţionată la preţul spot.

Prin urmare, preţurile mai mici sunt utile pentru a menţine importurile de combustibil la preţuri accesibile.

Alţi beneficiari cheie includ India şi Asia de Sud-Est, a spus Morgan Stanley.

Preţurile mai mici ale GNL avantajează cel mai mult India şi Thailanda, deoarece gazele importate reprezintă 30% până la 50% din sursele lor de energie.

Cererea de gaze din India este printre cele mai elastice, ceea ce înseamnă că consumatorii ar cumpăra mai mult pe măsură ce preţurile scad.

Thailanda este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze pe cap de locuitor dintre economiile de piaţă emergente.

În timp ce o capacitate amplă de stocare a GNL la nivel global subliniază elementele fundamentale de scădere a preţurilor, Lu Ming Pang, analist senior la Rystad Energy, a declarat că cererea ar putea creşte pe măsură ce jucătorii de nivel al doilea şi emergenţi, cum ar fi China, sunt atraşi înapoi pe piaţă de preţurile scăzute.

”Toţi aceşti factori par să indice un nivel minim de preţ”, a spus Chong.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.