Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova este IRITATĂ de prezenţa a sute de militari americani în Norvegia

Circa 300 de puşcaşi marini americani au aterizat luni în Norvegia în cadrul unei desfăşurări prin rotaţie de şase luni, aceasta fiind prima dată după al Doilea Război Mondial când a fost permisă staţionarea de trupe străine în ţara scandinavă, spre nemulţumirea Rusiei vecine, relatează AFP şi Reuters, conform agerpres.

Plecaţi duminică seara din Carolina de Nord la bordul unui Boeing 747 închiriat, puşcaşii marini au debarcat cu arme şi bagaje pe aeroportul din Vaernes, în apropiere de Trondheim, conform imaginilor difuzate de televiziunea norvegiană.

Citeşte şi: Lituania ridică un gard la frontiera cu ruşii din Kaliningrad

Ţară membră NATO, Norvegia a anunţat în luna octombrie că a acceptat o cerere din partea SUA pentru desfăşurarea de trupe pe teritoriul său.

Această prezenţă, prin rotaţie pentru a nu provoca mânia Moscovei, este prezentată ca fiind un test de un an ce are drept scop să permită antrenarea puşcaşilor marini împreună cu armata norvegiană în condiţii dure.

Iniţiativa a provocat totuşi nemulţumirea Rusiei pe fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul privind criza din Ucraina şi conflictul din Siria. 'Acest lucru nu va îmbunătăţi cu siguranţă situaţia de securitate din Europa de Nord", a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Oslo, Maxim Gurov, într-un e-mail trimis AFP.

Pentru a calma temerile vecinului său sovietic, Norvegia s-a angajat înainte de a deveni membru fondator al NATO în 1949 să nu permită prezenţa pe teritoriul său a unor forţe de luptă străine 'atât timp cât ea (Norvegia) nu este atacată sau ameninţată că va fi atacată'.

Guvernul norvegian a afirmat că trupe NATO se pregătesc deja cu regularitate în ţară şi că desfăşurarea de trupe prin rotaţie nu este echivalentă cu deschiderea unei baze permanente a SUA pe teritoriul norvegian.

Până în prezent, armata americană dispune în Norvegia de cantităţi mari de materiale militare depozitate în tuneluri săpate în munţi, însă nu şi de trupe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.