Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova, mesaj dur adresat Chișinăului pentru ultimele decizii luate: Situația se îndreaptă spre o confruntare directă cu Rusia

gmfus.org
rusia moldova

Moscova critică dur Chișinăul pentru „ultimele decizii luate, care vin în detrimentul relației cu Federația Rusă”. „Situația se îndreaptă spre o confruntare directă între conducerea țării, care desfășoară o politică apropiată Occidentului, în detrimentul relației cu Rusia, și poporul moldovenesc, care manifestă un protest din ce în ce mai aprins față de o astfel de politică, nu pentru că este un anumit curs politic, ci pentru că reprezintă o distrugere a relației cu țările CSI, care contravine intereselor majorității populației”, a declarat Maria Zaharova, reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, relateaza Unimedia.

„Situația se îndreaptă spre o confruntare directă între conducerea țării, care desfășoară o politică apropiată Occidentului, în detrimentul relației cu Rusia, și poporul moldovenesc, care manifestă un protest din ce în ce mai aprins față de o astfel de politică, nu pentru că este un anumit curs politic, ci pentru că reprezintă o distrugere a relației cu țările CSI, care contravine intereselor majorității populației. Pot să aduc mai multe exemple. Pe 24 mai, deputații PAS au înaintat spre examinare proiectul privind redenumirea Zilei Victoriei. Tentativa de a șterge din memorie această zi sfântă pentru majoritatea cetățenilor din Moldova a provocat nemulțumire în societate. Sub presiunile societății, pe 5 iunie au fost implementate amendamente cu privire la redenumirea în Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. De ce fac acest lucru autoritățile din Moldova? De ce să iei o decizie care va provoca ceartă în societate? Nu au mai rămas probleme, au câștigat lupta cu corupția, au învins sărăcia, birocrația, au rezolvat întrebările cu securitatea, le-a rămas doar să facă regulă cu sărbătorile și viața va prinde noi nuanțe? E absurd. Sunt atâtea probleme câte nu au fost în cei mai grei ani. E cel mai grav când oamenii se vor porni unul împotriva altuia. Ar proceda astfel un om căruia îi pasă de cetățenii țării sale? Niciodată! Este o conducere fake, sunt oameni care doar se prefac că sunt conducerea țării, dar în realitate, sunt promotorii intereselor altor țări.

De aceea, tot ce e legat de identitatea Moldovei și a poporului său, culturii, tradițiilor, adevărului istoric, tot ce este atât de important pentru poporul Moldovei trebuie să fie distrus. Și ei distrug sistematic identitatea Moldovei ca popor și națiune. Autoritățile de la Chișinău se ascund după termenul de integrare europeană, când, de fapt, ceea ce se întâmplă în Moldova ar reprezenta o „euro-nimicire și euro-asimilare,” a declarat Zaharova.

Zaharova a criticat și inițiativa președintei Maia Sandu privind crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „PATRIOT”.

„Autoritățile nu ascund că este vorba anume despre propaganda rusă, de care, potrivit lor, trebuie apărați cetățenii moldoveni. Cetățenii moldoveni deja au fost apărați de limba moldovenească. Zilele trecute au încercat să-i apere de Sărbătoarea Victoriei. Cetățenii moldoveni sunt apărați practic de tot, de lucru, de bani, de relațiile cu frații, surorile și rudele din aceeași Rusie, acum au decis să-i apere și de propagandă. Instrumentul, botezat deja de oameni drept Ministerul Adevărului, va avea scopul să curețe spațiul mediatic de orice părere diferită de cea oficială, de integrarea europeană”, a spus Maria Zaharova.

Deputații PAS au înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care vor stabili că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența patriei, de pe 9 mai, va deveni Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial și va fi marcată pe 8 mai. Un proiect în acest sens a fost propus de PAS, urmând dezbătut în Parlament.

Partidul Socialiștilor a condamnat intenția PAS de a modifica Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai. „Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, Partidul Socialiștilor a avertizat alegătorii că Sandu și PAS vor atenta la sărbătorirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, și vor încerca să anuleze această sărbătoare sfântă pentru noi toți. Cu regret, avertismentele noastre nu au fost zădarnice”, spune formațiunea.

PSRM a anunțat că inițiază audieri publice parlamentare privind proiectul de lege al PAS de anulare a marcării Zilei Victoriei pe 9 mai și stabilire a Zilei de comemorare și reconciliere pe 8 mai. „Președintele Maia Sandu și partidul PAS tot mai des merg în contradicție cu poporul, datorită voturilor căruia au câștigat puterea în țară. Oamenii au crezut în promisiunile lor de a lupta împotriva corupției și de a ridica nivelul de trai al cetățenilor”, se menționa în comunicatul formațiunii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.