Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova: Nu am reușit să ajungem la o înțelegere cu Chișinăul. Datoria continuă să crească

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a menționat că „de facto, nu s-a ajuns la o înțelegere privind livrarea de gaz Moldovei”.

„Este datoria care continuă să crească, iar întrebarea privind încheierea unui contract nou rămâne a fi discutată”, afirmă Peskov, potrivit ria.ru, transmite Unimedia.info.

„La etapa actuală, situația de facto este în felul următor, nu am reușit să ajungem la o înțelegere. Este datoria Moldovei față de Gazprom, o datorie destul de serioasă, în creștere, în primul rând. Și este tangența dintre această datorie și negocierea noului contract. Este vânzătorul, este cumpărătorul, condițiile de contractare trebuie să fie convenite. Dacă viziunile nu coincid, nu avem ce face. Dar, desigur, Gazprom este deschis să continue negocierile, pentru a identifica opțiunile reciproc convenabile”, a declarat Dmitri Peskov.

Negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă a treia zi, la Sankt Petersburg. „În cadrul rundelor de discuții cu Alexei Miller am prezentat poziția noastră”, anunță Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Alexei Miller, președintele Comitetului de Management Gazprom, și Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, precum și Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, s-au întrunit la Sankt Petersburg, în cadrul unei noi runde de negocieri.

Președinta Maia Sandu a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate de ieri, unde a fost examinată situația privind aprovizionarea cu gaze naturale a țării, că ne aflăm în această criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani, care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.

Comisia Europeană a anunțat, la data de 27 octombrie, despre acordarea sumei de 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Subiectul discuției s-a axat pe problema aprovizionării cu gaze naturale cu care se confruntă Republica Moldova.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că șefa statului, Maia Sandu, se implică în procesul de negociere privind achiziționarea de gaze naturale, însă rolul principal, conform atribuțiilor, îi revine Guvernului.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie, pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.