Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova propune discuţii între kurzi şi regimul sirian

www.timesofisrael.com
kurzi, Irak, sărbătoare, independență

Kurzii sirieni ar trebui să discute cu Damascul, a estimat duminică un înalt responsabil rus în timp ce apropiata retragere americană din Siria ridică temeri cu privire la soarta aliaţilor lor kurzi ameninţaţi de Ankara, notează AFP preluată de Agerpres.

"Dacă nu mai există trupe străine în nord-estul Siriei, cred că cea mai bună soluţie ar fi să înceapă un dialog între kurzi şi Damasc", a declarat ministrul de externe adjunct rus Serghei Verşinin în cursul Conferinţei de securitate de la Munchen.

"Kurzii fac parte din populaţia Siriei. Bineînţeles, noi cunoaştem problemele existente dintre Damasc şi kurzi, dar cred că există o soluţie prin dialog", a insistat el.

Washingtonul, care intenţionează să-şi retragă cei 2.000 de soldaţi din Siria în următoarele săptămâni, a cerut aliaţilor săi să constituie o "forţă de observatori" în nord-estul ţării pentru a garanta securitatea kurzilor, care au desfăşurat lupte la sol împotriva jihadiste Statul Islamic, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale.

Dar această propunere a fost respinsă vineri la Munchen de partenerii SUA în cadrul coaliţiei, între care Franţa şi Germania, lăsând în suspensie viitorul zonelor controlate în nord de miliţia kurdă a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), pe care Turcia să o neutralizeze.

"Principala noastră preocupare, înainte ca şi după retragerea americană, este securitatea frontierei noastre", a reiterat duminică la Munchen ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, reafirmând că "YPG sunt un grup terorist".

"Noi vrem să răspundem preocupărilor aliatului nostru turc, dar suntem foarte dornici să evităm ca Forţele Democratice Siriene (FDS, alianţa locală cu dominantă kurdă care combate Statul Islamic) alături de care noi am dus lupta să nu fie maltrat" după retragerea americană, a comentat trimisul special american pentru Siria, James Jeffrey.

El a promis că retragerea se va face în etape şi că Washingtonul îşi păstra "capacităţi" în regiune.

Duminică, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat presei că kurzii nu trebuie să devină noi "victime" ale conflictului.

"Soluţia este un acord între regimul sirian şi kurzi. Dar aceasta nu se va face forţat, Damascul vrea să-şi recupereze suveranitatea. De unde, importanţa ruşilor în joc", a comentat sâmbătă pentru AFP o sursă guvernamentală franceză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.