Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova recunoaște că trupele ruse nu vor pleca niciodată din Transnistria și amenință Chișinăul cu crearea un coridor terestru

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

Moscova își reia retorica agresivă și militaristă la adresa Republicii Moldova, după ce Chișinăul a decis reducerea personalului Ambasadei Rusiei. Senatorul rus Vladimir Djabarov a declarat că trupele ruse nu vor pleca niciodată din regiunea transnistreană și a amenințat că militarii care luptă împotriva Ucrainei vor crea un coridor terestru până la frontierele noastre.

Trebuie să ne gândim foarte serios la cetățenii noștri din Transnistria, noi nu vom pleca nicăieri de acolo și vom face totul pentru a crea un coridor terestru pentru a avea o legătură directă dintre Rusia și republica pentru a putea asigura securitatea transnistrenilor și trupelor pacificatoare aflate acolo” a declarat senatorul.

Anul trecut, mai mulți oficiali politici și militari din Rusia au amenințat că vor cuceri Nikolaevul și Odesa și vor ajunge la frontierele R. Moldova pentru a face legătură cu regiunea transnistreană.

Mai mult, o anchetă a jurnaliștilor RISE Moldova și Centrului Dossier arată că, în iulie 2022, experții „Alfa-grup”, un centru analitic din Federația Rusă asociat cu FSB, au elaborat trei scenarii de atac asupra R. Moldova. Ei au pregătit o analiză detaliată a situației politice de la Chișinău, ajungând la concluzia deja tradițională pentru securiștii ruși: R. Moldova este acaparată și controlată din exterior în interesele Occidentului – în primul rând, ale României și ale SUA.

Analiștii „Alfa-grup” avertizau că, în scurt timp, „regimul Sandu” va uzurpa puterea definitiv și va distruge opoziția pro-Kremlin, ceea ce îi va permite instalarea blocadei regiunii transnistrene și începerea șantajului militar al Rusiei.

În acest sens, rușii au examinat și trei scenarii de atac asupra Moldovei:

Crearea, prin sudul Ucrainei, a unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, cu recunoașterea ulterioară a independenței (în prezent, Federația Rusă nu recunoaște oficial independența ei);

Cucerirea întregii Moldove;

Ieșirea la așa-numitul hotar dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.