Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Rusiei a scris Suediei: Moscova și Gazprom cer să participe la ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream

Pinterest
Nord Stream

Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat vineri Ministerul de Externe suedez, potrivit Reuters, anunță Agerpres.

O investigaţie a autorităţilor suedeze la locurile avariilor de pe conductele Nord Stream a descoperit dovezi ale unor detonări, iar procurorii bănuiesc că a avut loc un act de sabotaj.

''La 6 octombrie, s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Mişustin către prim-ministrul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autorităţile ruse şi compania Gazprom să fie implicate în investigaţia suedeză'', a explicat diplomaţia de la Stockholm într-un e-mail.

Anterior, Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova va insista pe o ''investigaţie deschisă şi cuprinzătoare'' care include oficialităţi ruse şi Gazprom.

''A nu permite proprietarului (conductelor) să asiste la investigaţie înseamnă că există ceva de ascuns'', a subliniat Zaharova.

Autorităţile suedeze şi daneze investighează patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia şi Germania via Marea Baltică. Două dintre incidente au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două în cea a Danemarcei.

Europa, care înainte se baza pe Rusia pentru aproape 40% din necesarul său de gaz, se confruntă cu o criză energetică de la începerea invaziei ruse în Ucraina (24 februarie). Conflictul din Ucraina a dus la tăieri drastice ale livrărilor de combustibil către vestul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.