Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moştenitorii unui artist austriac, ucis în Holocaust, solicită Austriei returnarea a zece tablouri ale pictorului Egon Schiele

Artmark
expozitie de arta tablouri

Moştenitorii lui Fritz Grunbaum, un celebru actor de cabaret austriac ucis într-un lagăr de exterminare nazist în 1941, au intentat mai multe procese în Statele Unite pentru a cere restituirea a zece tablouri ale pictorului expresionist austriac Egon Schiele despre care cred că au fost jefuite şi sunt expuse în două muzee din Viena, transmite EFE.

Cererile, confirmate pentru ziarul Der Standard de Procuratura Financiară din Austria, au fost depuse de moştenitorii lui Fritz Grunbaum, evreu austriac, ucis de nazişti în lagărul de concentrare de la Dachau, şi reprezintă un nou pas într-un dosar care trenează de mai bine de 25 de ani, potrivit Agerpres.

Plângerea vizează statul austriac, Galeria Albertina, un muzeu public, şi Muzeul Leopold, o instituţie privată.

Potrivit Der Standard, plângerea se referă la o acuarelă şi un desen, deţinute de Albertina, precum şi la o pictură în ulei, "Tote Stadt III'' (Oraş mort III), aceasta din urmă evaluată la 7,5 milioane de euro, şi alte şapte piese, aflate în colecţia Muzeului Leopold.

Moştenitorii lui Fritz Grunbaum au ameninţat încă din 2015 că vor da în judecată Austria pentru recuperarea a 14 lucrări care au aparţinut actorului de cabaret, cunoscut drept un colecţionar de artă pasionat.

Plângerile depuse acum decurg dintr-o hotărâre din luna mai a unui tribunal din New York, care a decis că s-a dovedit faptul că naziştii au confiscat două opere de artă aflate în proprietatea lui Grunbaum şi pe care el le cedase prin procură soţiei sale în iulie 1938, când artistul se afla deja în lagărul de concentrare de la Dachau.

Organismul austriac care se ocupă de examinarea cererilor de restituire a considerat până acum că nu există nicio dovadă că naziştii şi-au însuşit lucrările.

Consiliul consultativ care a analizat cazul s-a pronunţat, în 2010, împotriva restituirii în speţa care viza Muzeul Leopold, şi în 2015, în cazul referitor la Galeria Albertina.

Moştenitorii lui Grunbaum au criticat acele decizii ca parte a "politici eşuate de restituire" a Austriei şi au anunţat că singura cale care le mai rămâne este să apeleze la instanţele din Statele Unite.

Controversa privind lipsa de interes a Austriei faţă de problema jafurilor naziste a devenit evidentă la sfârşitul anului 1997 - notează EFE -, atunci când justiţia americană a confiscat două lucrări ale lui Egon Schiele, deţinute de Muzeul Leopold din Viena, sub suspiciunea că ar fi fost furate de nazişti.

Guvernul austriac s-a grăbit în 1998 să adopte o normă care obliga muzeele publice să investigheze fondurile de opere de artă aflate în proprietatea lor pentru a identifica piese furate, de obicei de la familii de evrei, mai scrie EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.