Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moțiunea de cenzură - Cum joacă fiecare partid, la votul din Parlament: de unde poate răsări surpriza

Inquam Photos / George Calin
parlament vot plen camera deputatilor

Matematic vorbind PSD, Pro România, ALDE și PPUSL  NU ar avea un număr suficient de parlamentari să treacă moțiunea:

PSD are 193 de parlamentari: 124 de deputați și 69 de senatori. Pro România are 24 de parlamentari: 3 senatori și 21 de deputați). PSD + Pro România = 217 parlamentari. La acest număr se adaugă afiliații ALDE și PPUSL la Grupurile parlamentare ale PSD: 12 deputați și 3 senatori. Numărul ajunge la 232. OFICIAL deci Opoziția se bazează pe 232 de parlamentari.

Citește și: Jocuri de putere, înaintea moțiunii: cum mută, în culise, greii din PNL și PSD/ SURSE

De unde ar putea răsări surpriza? De la cei 10 parlamentari neafiliați și cei 18 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale, grup în care reprezentantul fiecărei minorități acționează după propriul interes. Dacă ar fi să ne luăm după calculele PSD atunci Moțiunea ar trece cu un scor de peste 240 de parlamentari.

Cum se poziționează fiecare partid în parte:

- PSD va vota in corpore moțiunea de cenzură: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că sunt "suficiente" voturi ca moţiunea de cenzură depusă de partid să treacă, chiar "şi fără UDMR". "În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă", a spus Ciolacu la sediul PSD. Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: "Avem discuţii în continuare".

- PNL nu intră în sală: ”Grupul deputaților PNL nu participa la votul asupra moțiunii de cenzura, pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni.”, anunță liderul deputaților PNL, Florin Roman.

- Pro România și Victor Ponta acuză un blat:  ”Şi blaturile sunt foarte mari. Aici nu există PNL sau PSD, aici e un blat. Din păcate, ca să vă dau o veste proastă, blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi, cei de la Pro România, o să votăm moţiunea de mâine, deja rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu   se întâmplă nimic mâine, rămâne cu Orban şi cu gaşca foarte bine finanţată din Ilfov”.

- UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, pe 25 august, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are "1.000 de motive" să dea jos Guvernul.

- Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este "o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD" în actualul context sanitar, economic şi social."Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură (...). În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (...) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD", a afirmat Tomac.

- Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că moţiunea de cenzură, ce urmează să fie votată luni, va trece. "Astăzi (vineri - n.r.), pe un ţintar făcut cu parlamentarii din toate partidele, excluzând PNL, USR, PMP, moţiunea va trece", a afirmat Tăriceanu.

- În ceea ce privește minoritățile naționale și parlamentarii neafiliați, cel mai probabil aceștia vor fi împărțiți între putere și opoziție.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.