Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motiv real de scandal - Halterofilele sunt furioase pentru că trebuie să poarte sutien când se cântăresc: La fel trebuie să facă și bărbații

www.romaniatv.net
haltere

Motiv real de scandal - Halterofilele sunt furioase pentru că trebuie să poarte sutien când se cântăresc: La fel trebuie să facă și bărbații

Halterofilele cărora li s-a spus că trebuie să poarte sutien atunci când se cântăresc spun că regulile sunt nedrepte, neclare și că "dacă noi trebuie să purtăm sutien, la fel trebuie să facă și bărbații", anunță Mediafax.

Noile reguli de cântărire au fost subiectul multor discuții în rândul sportivilor la Campionatele Europene care s-au încheiat în Armenia la sfârșitul săptămânii și au dus, de asemenea, la plângeri și confuzie în rândul antrenorilor, oficialilor tehnici și membrilor Comisiei sportivilor din cadrul Federației Internaționale de Haltere (IWF).

"Discutăm despre acest lucru în cadrul Comisiei Atleților de aproximativ un an - vechiul CA și cel nou - dar nu am fost consultați cu privire la formularea noilor reguli, care sunt neclare", a declarat Forrester Osei, președintele Comisiei Sportivilor.

"Schimbarea a fost făcută din motive de protecție și suntem complet de acord cu acest lucru.

"Sportivii, în special cei tineri, trebuie să fie protejați, protocoalele de salvgardare trebuie să fie obligatorii."

IWF a promis că va analiza din nou noile reguli de cântărire, în consultare cu Comisia Sportivilor, cu scopul de a le face "absolut echitabile" pentru toți halterofilii.

Nina Sterckx, olimpica din Belgia, a fost supărată pentru că i s-a permis să se cântărească topless la o competiție de calificare olimpică pentru Paris 2024, dar nu și la următoarea.

Nu a existat nicio problemă cu greutatea ei înainte de a termina pe locul al doilea în concursul feminin la categoria 59 de kilograme de la Erevan, dar i s-a spus că trebuie să își pună sutien pentru a se cântări.

Dacă același lucru s-ar fi întâmplat și la primul concurs de calificare olimpică, Campionatele Mondiale IWF din Columbia din decembrie, ar fi fost o problemă serioasă, deoarece Sterckx a concurat la 49 de kilograme, cea mai mică categorie de greutate olimpică, și a cântărit chiar la limită, 49,00 kg.

Dar i s-a permis să se cântărească topless fără probleme la Bogota

"La Campionatele Mondiale am putut să mă cântăresc fără sutien, aici, la Campionatul European, mi s-a spus că nu pot", a declarat Sterckx la Erevan, citată de insidethegame.

"Ambele sunt competiții de calificare pentru Paris, nu este corect".

Dacă lui Sterckx i s-ar fi spus să își pună sutienul în Columbia, ar fi trebuit să slăbească 200 de grame într-o oră, când deja se străduia din greu să slăbească.

"Nu este corect, iar regulile ar trebui să se schimbe", a spus ea.

"Fie putem să ne cântărim fără sutien, fie, dacă trebuie să purtăm sutien, ar trebui să facă același lucru și bărbații".

Britanica Zoe Smith a fost de acord cu Sterckx, la fel ca mulți oficiali tehnici a căror sarcină este de a supraveghea procedurile de cântărire.

"Acesta pare a fi un alt exemplu de inegalitate de gen în sport", a declarat Smith după ce a câștigat medalia de bronz la 64 kg.

"Suntem dezavantajate în comparație cu bărbații pentru că ni s-a spus că trebuie să purtăm de două ori mai multă lenjerie intimă la cântărire.

"La cântărire am început să-mi scot sutienul și mi s-a spus că trebuie să rămână pe mine.

"Regulile nu sunt consecvente - alții au vorbit despre asta aici și vrem consecvență."

Problema constă în formularea regulamentului, care a fost actualizat chiar înainte de începerea calificărilor pentru Paris 2024 la Campionatele Mondiale IWF.

Conform regulii anterioare, sportivii puteau să se cântărească "complet dezbrăcați", dar regula modificată 6.4 prevede acum: "Sportivii trebuie să se cântărească în lenjerie intimă".

Nu există nicio definiție a ceea ce constituie "lenjerie intimă"

Nu există nicio definiție a ceea ce constituie "lenjerie intimă", un cuvânt care a fost interpretat într-un fel în Columbia și în alt fel la Erevan.

Un membru al Comisiei sportivilor a declarat într-un chat de grup: "Nu am fost consultați și nu există nicio definiție a lenjeriei de corp.

"Singurul detaliu pe care l-am avut este că trebuie să acopere părțile intime, deci doar autocolantele de pe sfârcuri ar trebui să fie în regulă?

"Este cu adevărat nedrept pentru o ridicătoare, deoarece un sutien cântărește cel puțin 200 de grame."

Alți membri au susținut că sportivii nu au fost informați în mod adecvat despre schimbările, care au fost anunțate de IWF la 29 noiembrie anul trecut și au intrat în vigoare în prima zi a Campionatelor Mondiale, la 5 decembrie.

"Credeți-mă, 200 de grame sunt multe de pierdut când ești deshidratat și ai redus caloriile timp de săptămâni întregi", a declarat un membru al Comisiei Sportivilor.

Un altul a spus: "Schimbarea ar fi trebuit să fie făcută atunci când a fost anunțat sistemul de calificare olimpică [cu câteva luni înainte], ar fi trebuit să fie postată pe rețelele de socializare sau anunțată în mod corespunzător.

"Și să ne consulte pe noi, sportivii, dacă există unele schimbări"

Osei a spus că ar putea fi acceptată o toleranță de greutate pentru "lenjeria intimă" la cântărire, care ar fi mai mare pentru femei decât pentru bărbați.

El a discutat această idee cu Comitetul tehnic al IWF și așteaptă o decizie.

A existat o încurajare pentru Comisia sportivilor astăzi, când Antonio Urso, secretarul general al IWF, a declarat, ca răspuns la întrebările adresate de insidethegames: "IWF este conștientă de o anumită îngrijorare în rândul sportivilor cu privire la schimbarea regulii privind condițiile de cântărire.

"Atunci când a adoptat noul regulament, IWF a dorit în mod firesc să se asigure că nu se pot simți diferențe între halterofilii noștri bărbați și femei.

"Se pare că nu este cazul și, prin urmare, IWF va proceda la consultări suplimentare cu Comisia noastră de atleți pentru a oferi orice detalii suplimentare pentru o implementare completă, cuprinzătoare și absolut corectă a noii reguli."

Sportivii se cântăresc în spatele unei cortine; un oficial tehnic de același sex notează greutatea și o arată sportivului pentru confirmare, înainte ca aceasta să fie înregistrată pe calculator.

Antrenorul lui Sterckx, Tom Goegebuer, a declarat: "Părerile în această privință nu se vor alinia niciodată cu privire la ce ar trebui să porți, ce este acceptabil.

"În unele țări, femeile trebuie să fie complet acoperite prin lege, în alte țări se consideră că face parte din libertate faptul că femeile pot decide asupra modului în care se îmbracă.

"Așadar, discuția despre ceea ce înseamnă protecție va depinde de cultură, religie și educație.

"Apoi, există și diferența dintre bărbat și femeie.

"În unele sporturi se evită această discuție purtând costumul de competiție la cântărire și se elimină niște grame fixe.

"A existat o lipsă de consultare cu sportivii și antrenorii."

Următoarea competiție de calificare la Jocurile Olimpice va fi Campionatul Asiatic de la Jinju, în Coreea de Sud, care va începe pe 5 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.