DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

MOTIVAREA Curţii de Apel Bucureşti: Contestaţia împotriva Ordonanţei Militare nr. 3, respinsă - Protejează, NU discriminează vârstnicii

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Femeia care a contestat în instanţă ordonanţa militară nrumărul 3 pe motiv că persoanele peste 65 de ani sunt discriminate a pierdut procesul deoarece, arată magistrații CAB în motivarea decizie, măsura nu afectează drepturile bătrânilor, ci îi protejează deoarece ei sunt cei mai vulnerabili, transmite Mediafax.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) arată, în motivarea deciziei de la începutul lunii aprilie, prin care au respins contestaţia femeii, că măsurile din ordonanţa militară care restricţionează circulaţia bătrânilor au sens.

„Scopul măsurilor luate de autorităţile competente este de a proteja o categorie de persoane fizice care s-a dovedit a fi mult mai vulnerabilă în faţa epidemiei, iar suspendarea acestor măsuri ar determina, prin sine, o situaţie ireversibilă, faţă de modalitatea efectivă de executare”, se arată în motivarea obţinută de MEDIAFAX.

Mai mult, autorităţile au avut în vedere, la redactarea ordonanţei militare 3, şi experienţa celorlalte ţări afectate de Covid-19.

Judecătorii spun că nu au putut analiza dacă femeia care a cerut suspendarea suspendarea articolelor care vizează circulaţia persoanelor peste 65 de ani este afectată în mod direct de restricţii, deoarece nu a arătat instanţei niciun buletin.

„Argumentele deduse instanţei în susţinerea cererii de chemare în judecată nu relevă un interes propriu al reclamantei în formularea acţiunii, nefiind indicată vreo vătămare sau vreun prejudiciu care să îi fie cauzat reclamantului prin reglementările legale criticate”, mai spun magistraţii.

Judecătorii mai explică şi regimul ordinanţei.

„Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunţate în această materie, că, în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanţa preşedinţială nu-şi găseşte aplicarea.

Şi aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiţie cu ordonanţa preşedinţială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedura specială pentru soluţionarea grabnică a unor situaţii de urgenţă, reglementând, prin dispoziţiile art. 14 şi art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condiţiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum şi procedura de soluţionare şi calea de atac exercitată”.

Femeia a pierdut procesul, însă decizia poate fi atacată cu apel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.